Aboneaza-te la newsletter

Dulăii

Aprilie 2015

Dragă mamă, noi o ducem destul de bine, ne descurcăm cât de cât, copiii au note bune. Maria te salută, e destul de ocupată cu slujba și casa. E o soție de excepție, crede-mă! Avem doar o mică problemă: vecinul din dreapta ține în curte doi câini uriași, iar uneori, când deschide poarta cea mare, s-ar putea să evadeze cei doi periculoși. Nu am curajul să vorbesc cinstit cu omul, să-l fac atent… să-mi exprim spaima, întrucât băieții noștri trec zilnic pe acolo. Am auzit că într-o seară unul din cei doi câini a înghițit o pisică!

Iată că n-am reușit să-ți expediez scrisoarea începută acum o lună, nu te supăra! Rutina și inerția ne macină sufletele! Ne pregătim de sărbători. Câinii nu se aud în curte, poate i-a vândut vecinul. Viața e tot mai stresantă, dar noi facem față, luăm ceva vitamine speciale.

Nu pot crede că a trecut un an de la ultima frază. Tu trebuie să știi că epoca scrisorilor s-a terminat, că dacă tu le-ai avea cu internetul, de mult ți-ar fi parvenit gândurile mele. Dulăii se aud când nu te aștepți, când ne e mai bine. A fost mușcat un om, care trecea pe acolo, dar vecinul are relații și a mușamalizat totul. Copiii cresc, devin interesanți. Poate ne faci o vizită și mai vorbim și noi de una și alta. Ai vândut livada? Te descurci cu singurătatea? Îmi amintesc mereu că îmi spuneai cât de scurtă și nerăbdătoare e viața. Da, aveai perfectă dreptate!

 Nu mă pot înțelege pe mine însumi. Mă refer la tărăgănarea scrisorii. O țin pe birou și zilele trec… Azi nu s-au auzit câinii, ceea ce a însemnat o bucurie fără margini. Maria ne-a răsfățat cu piept de pui la grătar. Băieții au plecat la cinema. Sincer să fiu, lor nu le pasă de câini, fac parte dintr-o generație curajoasă, chiar războinică.

E tare misterios și rezervat vecinul. Nu poate fi abordat. Cineva mi-a spus că are mulți dușmani, că zvonurile sunt false, că niciodată câinii lui n-au scăpat din curte, în concluzie nimeni n-a fost vătămat. Cu toate acestea, trebuie să fim precauți, că manipulările sunt la modă. Aș fi vrut să putem veni la tine de Crăciun, dar zăpezile ne-au cam pus pe gânduri.

Iată că a mai trecut un an! Ar fi cazul să trimit scrisoarea, deși între timp am vorbit la telefon, numai că în scris pot transmite și ceva mai subtil, mai aparte. Ieri am auzit câinii spre seară, păreau înfometați sau speriați. N-am dormit bine, aveam viziuni cu dulăii, ba te-am visat și pe tine cum aveai o față roșie, plină de sânge…

Iată… ai murit, mamă, iar eu scriu aici pentru amintirea ta. Au trecut ani mulți și am descoperit scrisoarea asta netrimisă. Ți-aș da o veste bună, poate o s-o auzi acolo, în ceruri: dulăii nu existau, doar o alarmă care imita câinii. Păcat că n-am știut de la început. Așteptăm primăvara…. 

Autor: Alexandru Jurcan