Aboneaza-te la newsletter

Profesorul Gáspár Attila

Iulie 2015

Cei care îl cunosc personal pe profesorul și omul de cultură Gáspár Attila, știu că este un neobosit promotor al culturii, al folclorului sălăjean maghiar, al muzicii tradiționale și culte sub fel și fel de forme de manifestare. Membru al unor organizații civile culturale, a mijlocit ani de-a rândul contactul între produsul cultural artistic și publicul iubitor de frumos.  

Născut la Pericei, în data de 31 mai 1949 și absolvent al școlii generale locale, va studia muzica la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, la secția instrumente (corn), ca apoi să frecventeze Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la Facultatea de Pedagogie, Compoziție, Muzicologie, Secția Pedagogie muzicală, a cărui absolvent va fi în anul 1972. Se va stabili la Zalău găsindu-și vocația în cadrul învățământului artistic local și obținându-și gradul didactic I în 1989. 

Și-a încheiat cariera de profesor în luna mai a anului 2014 la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, secția chitară, fiind în același timp profesor de muzică și instrumente populare (țitera) la Zalău, Șimleu Silvaniei, Pericei, respectiv predând chitară la Asociația „Pro Muzica Zalău”. 

Activitatea lui Gáspár Attila nu se rezumă la cea din cadrul orelor de muzică de la diferite instituții locale de învățământ ca și Școala cu program suplimentar de artă, Liceul de Artă „Ioan Sima”, Școala populară de artă, el fiind un ferm promotor al mișcării corale și al grupurilor vocal-instrumentale de la oraș și de la sate.

Îl găsim ca și dirijor de cor începând din anul 1972 la Corul de copii a Şcolii Generale nr.1 din Zalău, apoi Corul Căminului cultural din satul Ciumărna (1975-1979), dar tot așa a condus și Corul Căminului Cultural din Crasna. Este fondatorul și dirijorul mai multor coruri laice și bisericești din Sălaj: din Zalău Corul de tineret al Bisericii Reformate Zalău „Szegedi Kis István” între anii 1990-2003 sau corul adulților de la aceeași biserică, Corul de fete „Wesselényi” al Liceului Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău (clasele de secţia maghiară între 1990-1998), Corul Bisericii Reformate din Pericei etc. A fost el însuși membru al ansamblului coral „Camerata Academica Porolissensis” din Zalău în perioada 1972-1991, după care a urmat, din 1993 cursuri de perfecționare la specializarea Dirijat coral, organizate de Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, Sucursala Nyiregyháza din Ungaria. 

Drept recunoștință a deosebitelor merite din domeniul activității corale, în decursul anilor a obţinut mai multe diplome de excelenţă: de la diferite concursuri şi festivaluri corale şi instrumentale: Miercurea Nirajului – 1993, 1994, 1995, 1996, Săvădisla – 1992, 1993, 1994, 1995; Diploma Festivalului internaţional „Alba Regia” de la Székesfehérvár – Ungaria (1996, două premii de interpretare), Diploma „Seprődi János” conferit de către Asociaţia Corurilor şi Formaţiilor Muzicale Maghiare din România – categoria Dirijor de cor 2004.

Din anul 1976 a înființat și conduce până în prezent Formaţia vocal-instrumentală populară în limba maghiară din satul Doba, comuna Dobrin. Din 2005 conduce formaţia de ţitere „Szederinda” din Şimleu Silvaniei și din 2007 formația „Hagymacitera” din Pericei; în ultimii doi ani a înființat un grup de copii țiterași și la Zalău. 

Pe lângă deosebitele rezultate obținute cu elevii din cadrul concertelor corale cu Corul de fete „Wesselényi” al Liceului Pedagogic din Zalău, în numeroase localități din județul Sălaj și din țară sau din Ungaria şi Slovacia, este de remarcat participarea la numeroase concerte vocal-instrumentale cu formaţia de ţitere din satul Doba în mai multe judeţe din România (între anii 1976-2010 având multe participări şi premii la Festivalul naţional „Cântarea României”). De asemenea, mai recent a susținut numeroase concerte cu formaţia de ţitere „Szederinda” din Şimleu Silvaniei (în ţară şi peste hotare: Ungaria, Austria). 

Cu o astfel de activitate bogată nu este de mirare că, bun pedagog fiind, nu va pierde vremea nici în perioada vacanțelor de vară. Astfel, notăm participările sale ca instructor pentru instrumente populare maghiare în mai multe tabere de vară organizate pentru elevi, precum cele din Tinca (jud. Bihor, 1990-2008), Corneşti (jud. Mureş, 2000-2008), Pericei (jud. Sălaj, 2007), Tiszaföldvár (Ungaria, 2009), Szentes (Ungaria, 2010) etc.

Participările cu elevii catedrei de chitară la diferite concursuri de interpretare din ţară la programele ca Viva la Musica – Zalău sau la Olimpiada de muzică, mereu se vor solda cu mai multe premii. Producţiile şi concertele şcolare anuale au constituit totdeauna un bun teren de antrenament pentru Festivalul „J.S. Bach” din Cluj-Napoca, la care elevii dânsului obțin mai multe diplome de excelență. Schimbul cultural cu Şcoala de muzică din localitatea Csongrád-Ungaria este rodul unor relații culturale personale susținute și în interesul comunității. A participat cu elevii de la Liceul de Artă „Ioan Sima” la toate ediţiile intitulate „Gala tinerelor talente” organizate la Zalău de către Asociaţia „Pro Zilah” (2006-2010).

Ca preşedinte și fondator al Asociaţiei Culturale „Szilágy Társaság” din Zalău (1992) va fi iniţiatorul, fondatorul şi directorul artistic al Concursului de interpretare a cântecului popular maghiar intitulat „Szilágysági gyerek vagyok” („Sunt fecior de sălăjean”), care în anul 2014 a ajuns la cea de-a douăzeci și cincea ediție. Pentru a sprijini munca soliştilor şi instructorilor din acest proiect, în anul 2000 a publicat culegerea de cântece populare maghiare Szilágysági gyerek vagyok (101 cântece populare maghiare din judeţul Sălaj).

De menționat activitatea de publicist a lui Gáspár Attila. A publicat numeroase articole cu subiect de tradiție și actualitate culturală locală, în ziare locale, reviste regionale, urmând ca în anul 2006 să-și dobândească și un masterat în ziaristică la UBB Cluj-Napoca. Între anii 1996-2000 a fost redactor la revista de cultură sălăjeană „Limes” şi a publicat în mai multe periodice din ţară: Szilágyság – Zalău, Árkád – Zalău, Szabadság – Cluj-Napoca, Művelődés, Cluj-Napoca, Szilágysági vidéki napló – Zalău, Keresztyén Élet – Zalău, Harangszó – Oradea, Caiete Silvane – Zalău etc.

O perioadă de câțiva ani este redactorul revistei de cultură creştină pentru copii şi tineret (în limba maghiară) „Dalbimbó” cu un accentuat profil muzical și artistic. A publicat mai multe volume pentru învăţarea muzicii: Metodă pentru chitară (Editura Ábel, Cluj-Napoca, vol. I, ed. I-a 1997, ed. a II-a 2008; Vol. II 2005 – Editura Művelődés, Cluj-Napoca). De asemenea Vén Zilahra száll a lelkem – volum de romanţe din creaţiile lui Paladi János, Balázs Árpád etc. (Editura Kriterion, Bucureşti, 1998). A alcătuit volumul coral Szivárvány havasán (Editura Művelődés, Cluj-Napoca, 2004). A publicat Culegerea de cântece populare maghiare Mint a rozmaring a jó földben (Editura Ábel, Cluj-Napoca, ediția I-a 2004, ed. a II-a revizuită în 2005 şi 2008). Ultimul volum publicat este Csak ez nékünk vigasságunk – 333 de cântece pentru adolescenți (Editura Caiete Silvane, Zalău, 2012). 

Un desăvârșit metodist, înzestrat cu un foarte bun simț didactic, și-a publicat rodul unei experiențe de zeci de ani în cadrul manualului de muzică pentru clasa a V-a limba maghiară, aflat acum în posesia Consiliului pentru manuale şcolare în pregătire pentru tipărire. Pentru predarea instrumentelor populare a realizat un volum de cântece intitulat Szederinda apărut la Zalău în anul 2009.

Pentru a diversifica posibilităţile de afirmare a talentului şi a pregătirii elevilor săi, Gáspár Attila a participat la numeroase acţiuni culturale, organizate în colaborare cu diferite instituţii din judeţul Sălaj şi municipiul Zalău cum sunt Primăria Municipiului Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Galeria de Artă „Ioan Sima”, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Sălaj etc. 

Activitatea de pedagog și de dirijor de cor, respectiv instructor al unor grupuri vocal-instrumentale s-a completat în perioada 1990-2000 și cu cea de consilier teritorial din cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Sălaj.

În anul 2006 i s-a conferit de către Fundaţia „Báthory István” din Şimleu Silvaniei Diploma „Szilágysági magyarok” (Maghiari sălăjeni). 

Autor: Szabó Attila