Aboneaza-te la newsletter

Ești prea uman!

Aprilie 2016

Orice operă de artă ar trebui să incite, să pună întrebări, să puncteze subtil, să te determine să reflectezi. Am văzut recent un film care m-a făcut să privesc altfel balconul… mortului. La etajul patru, unde locuiesc eu, a murit anul trecut un bătrân. Ușa e închisă, desigur, dar de jos pot vedea balconul năpădit de păsări, ba chiar perdelele fumurii, plus o pălărie decolorată. Știm ce se petrece la doi pași de noi? Ce rămâne după trecerea noastră? Nu avem timp, alergăm mereu cu gândul că suntem veșnici.
Care e filmul? Une belle fin – un final frumos. Regizat de Uberto Pasolini în 2013, cu Eddie Marsan în rolul lui John May, un funcționar de la primărie, care trebuie să descopere rudele apropiate ale celor decedați în solitudine. John e meticulos, manierat, taciturn, bonom, mereu la cravată, conștiincios, răsfoind dosare, lipind și dezlipind poze, dând telefoane, organizând înmormântări la care nu vine nimeni. Doar el și preotul. 
Viața lui particulară e goală, stearpă. La un moment dat stă la bar cu paharul plin, lângă care așteaptă două pahare goale. La final de carieră se leagă de cazul vecinului decedat și nu se mai mulțumește cu telefoane. Răscolește totul, află adrese, merge la rude, la soție, la o fiică. Reînvie un trecut, zguduie conștiințe. Nu suportă lucrurile făcute pe jumătate, chiar dacă superiorul său nu mai crede în această „meserie”, întrucât „mortul e mort”, numai că John crede într-un final pe măsură. Are o răbdare ponderată, curăță tacticos un măr, încearcă să se pună în situația celui mort. Despre vecin, a aflat că în închisoare a încercat să se spânzure cu…dinții. Cum adică? Și John leagă o sfoară de dinții din față, ca să înțeleagă. Superiorul de la birou îl concediază, cu replicile: „Ești prea lent, te apleci prea mult asupra vieților morților!” Ești prea lent… adică ești prea uman! 
Orașul din film pare pustiu. Geamurile imobilului răspândesc un fior glacial. Apoi John e lovit de tramvai. O fi un final fericit? Nu, nu acesta e, ci înmormântarea lui la care vin rudele anchetate, căutate, apoi, deodată, în registru oniric, toți morții aceia de care el s-a ocupat în mod asiduu. Spune-mi câți au venit la înmormântarea ta, ca să-ți spun cum te-ai comportat în viață… Sinistră și tulburătoare recompensă!

Autor: Alexandru Jurcan