Aboneaza-te la newsletter

Luna în care bărbații ucid

Decembrie 2016

Philippe Djian (n. 1949) s-a făcut cunoscut după ce regizorul Jean-Jacques Beineix i-a ecranizat romanul 37°2 le matin. A scris nuvele, dar și Zone érogène, iar recent a primit premiul Inerallié pentru romanul Oh… în 2012. Scria Djian că decembrie e luna „în care bărbații ucid, se îmbată, gem, mor”. Personajul central este Michèle, șefă la jocurile video, cu un fiu cam tăntălău, cu un ex-soț (care are o iubită) și cu un amant (soțul celei mai bune prietene).
Iată că la Cannes (în 2016) s-a prezentat filmul lui Paul Verhoeven – Elle – inspirat din romanul Oh… Cine este Ea? Michèle, naratoarea din roman. Regizorul a înlăturat vocea din off și, mai mult decât în carte, mizează pe insondabil. Scriind romanul, Djian s-a gândit mereu la Isabelle Huppert, drept model pentru eroina sa. Putere în fragilitate. Aici se situează jocul actriței Huppert, care sintetizează oarecum toate nuanțele din filmele anterioare, uluind printr-o interpretare de excepție. Verhoeven obnubilează frontiera dintre culpă și inocență, dintre nebunie și normalitate. Michèle e singură, amorală, echilibrată, dură cu angajații, perversă dacă trebuie (relația sado-maso cu Patrick), marcată de un trecut monstruos (un tată criminal), cu o mamă nimfomană. Regizorul echilibrează spaima și nu se îndreaptă spre tragic. Uneori simțim, nostalgici, umbra lui Hitchcock. Michèle are toate datele necesare pentru a claca, însă ea reușește să orchestreze micul și marele infern cotidian. Nu în ultimul rând, jocurile video rimează cu realitatea și se concurează reciproc. Pericolul imanent se subînțelege.
Un film care începe în forță, urmând traiectoria unui thriller gradat, cu psihologii diverse, strunite cu abilitate. Francezii au fost dezamăgiți că filmul n-a impresionat juriul de la Cannes, că Huppert n-a fost remarcată pentru prestația ei notabilă și l-au propus pentru Oscar. Noi ne bucurăm de forța regizorului, care la 78 de ani semnează un film meritoriu, cu talent și luciditate.                                                              

Autor: Alexandru Jurcan