Aboneaza-te la newsletter

Generalul și diplomatul

Iunie 2017

Scriitorul Cyril Gély s-a născut în 1968. Piesa sa – Diplomație – s-a jucat la Paris la Teatrul Madeleine în 2011. În rolurile principale: André Dussollier și Niels Arestrup. Cyril a mai scris scenariul la Chocolat, dar și romanul Fabrika.
În 2014 el a scris scenariul la Diplomație (premiul César, 2015), deoarece regizorul Volker Schlöndorff a început să realizeze filmul după piesa ce se juca la Paris, păstrându-i pe cei doi actori de la teatru în rolurile principale.
E noaptea din 24-25 august 1944. Soarta Parisului e în mâinile generalului van Choltitz (Niels Arestrup). Hitler a hotărât să distrugă Parisul. Totul e minat, gata să explodeze. Pe o scară secretă, vine la general diplomatul suedez Nordling (André Dussollier), pregătit să utilizeze toată energia spre a îndepărta dezastrul. Dialogul dintre cei doi – pe muchie de cuțit – e întrerupt de telefoane, telegrame, împușcături. Oricum, Germania a pierdut, e compromisă, iar aliații sosesc. Atunci la ce bun să sacrifice Parisul? Nordling pare a sta deasupra prăpastiei, cu forța de a încerca să-l înduplece pe general, într-un slalom verbal, acolo în isteria cinică a războiului absurd. E dat afară, revine, profită de criza astmatică a generalului, amână verdictul, se duce la geam și subliniază splendoarea unică a orașului. Excelent actorul Niels Arestrup în rolul generalului: luciditate, slăbiciune, sarcasm, bătrânețe. Practic, toată savoarea și tot suspansul se sprijină pe dialogul celor doi, într-o perpetuă reamplasare logistică. Chiar dacă știm că Parisul n-a fost distrus, trăim o angoasă stridentă, ce se estompează treptat, atunci când generalul, de pe acoperiș, anulează marea explozie. 
Știm că în 1955 însuși Nordling îi oferă generalului medalia de aur oferită de orașul Paris. Regizorul Schlöndorff (Toba de tinichea, O iubire a lui Swann, Onoarea pierdută a Katharinei…) pune accente emoționale pe un episod istoric crucial, cu a sa forță artistică de excepție.

Autor: Alexandru Jurcan