Aboneaza-te la newsletter

Labirintul umilințelor

Iulie 2017

Scriitorul Auguste Le Breton (1913-1999) a ajuns la orfelinat la vârsta de 8 ani. Încearcă două evadări: la 11 și la 12 ani. Unde voia să meargă? Tocmai în America. A fost transferat la Centrul de educație supravegheată. Mai târziu a fost muncitor, iar în timpul războiului s-a ocupat de pariuri, fiind un bookmaker pasionat. 
Scrierile sale despre „casa de educație supravegheată” au trezit interesul regizorului Christian Faure, care a realizat în 2008 filmul Les hauts murs / Ziduri înalte, cu Emile Berling în rolul lui Yves. Mai joacă și Carole Bouquet, Michel Jonasz, Catherine Jacob. Orfelinatul e un infern, cu umilințe, bătăi, cruzime, joc de zaruri, cu sala de mese drept platformă de alte înfruntări, cu dormitorul sordid, carcera, alcoolul, limbajul vulgar, lipsa de intimitate. Yves trece prin toate etapele mâniei, pricepe labirintul dezumanizării, apoi privește un păianjen derutat pe pânza lui lipicioasă (reușită metaforă filmică). Încearcă evadări, e prins, pedepsit, închis, bătut. Învață legile rezistenței, mai ales după ce e batjocorit de „vedetele” cinice, lipsite de simțul prieteniei. Într-o zi se spânzură un coleg liniștit, lipsit de afecțiunea mamei (care trăia o întortocheată poveste de iubire, scuzându-se că nu-și poate duce acasă băiatul). Iată că mama îndurerată vine să vadă locul în care a trăit fiul său și e tratată odios (pe merit!) de copiii văduviți de atenția părinților. Da, merită să fie huiduită pentru această tardivă vizită spășită. Blondeau se bate cu adulții, Yves cu „vedetele”, iar în final pleacă amândoi cu mașina directorului, profitând de bunătatea directoarei, care îi urmărește tacit, cu o complicitate afectuoasă.
Filmul lui Faure are ritm, suspans, decoruri credibile, actori excelenți. Grupul tinerilor, cu saboții de lemn zgomotoși, cu o mimică între teamă, aroganță, perversiune, răutate, merită toată atenția. Nimic luminos în acest demers ușor moralizator. Ceea ce e important: umilința a născut un scriitor – Auguste Le Breton. Lumina era la capăt de tunel.

Autor: Alexandru Jurcan