Aboneaza-te la newsletter

Timpul, lumea și Bianca Tămaș

Septembrie 2017

De ce scriu acum despre Bianca Tămaș, după ce au apărut cronici semnate de Manolescu (România literară), Radu Țuculescu (Familia), Victor Cubleșan (Steaua) și Carmen Ardelean (Caiete Silvane)? Dintr-o mândrie a mentorului prim, dintr-o satisfacție a profesorului. Cum Bianca era eleva mea, m-am aplecat asupra paginilor ei cu intuiția valorii in nuce. Elevă premiantă, actriță în trupa de teatru Assentiment, scriitoare… Da, valoarea nu așteaptă numărul anilor. După două cărți de proză scurtă (Când cerul era pe sfârșite, Bere și pantofi cu toc), iată romanul Anuță dragă (Ed. Școala Ardeleană, Cluj, 2017), un roman țărănesc, ca o nostalgie a rădăcinilor, ca un dor după satul care „dispare”, ca un avânt de recuperare. O altă elevă de-a mea – Ioana Resteman din Bologa – a scris cu mulți ani înainte romanul Surâsul umbrelor, ceea ce înseamnă că tinerii noștri nu sunt atât de superficiali pe cât s-ar crede. 
Romanul Biancăi e unul concis, despre lumea satului de odinioară, cu stil dezinvolt, în care povestea curge firesc, fără înflorituri de prisos. Femeia care povestește (Anuța) are o personalitate accentuată, o luciditate rustică, săpată în înțelepciunea muntelui. Găsim comparații simple, dar emoționante, cugetări străvechi, regionalisme bine integrate și explicate la subsol. Tradiții, folclor, muncile câmpului, iubirea, ura, truda, resemnarea – toate acestea ar fi doar de domeniul unui documentar, dacă autoarea nu le-ar fi sudat într-un suspans inteligent, susținut. Nimic nu e gratuit, totul se leagă, chiar dacă „mintea și inima nu merg mereu mână în mână”, chiar dacă destinul împinge uneori spre alegeri greșite. Trioul esențial – Anuța, Mihai, Niculău – are marca asigurată a credibilității. Bianca deține darul oralității, respingând orice laconism al personajelor. Peisajele rustice apar în descrieri lapidare, autoarea preferând să dezvolte portretele umane. Ea știe „cât de ușor ți se poate schimba viața…într-o clipită, nu e nevoie de mai mult pentru ca lumea ta, așa cum o știi tu, să nu mai fie”. Cel mai pregnant citat mi se pare… „timpul și lumea nu stau în loc pentru durerea nimănui”.
Deși Bianca Tămaș e ancorată în realitatea prezentă, a putut plonja cu brio în alt secol, alt mediu, alte mentalități. Ea nu face concesii facilului, cu talent eruptiv și putere de transfigurare.

Autor: Alexandru Jurcan