Aboneaza-te la newsletter

Sărbătoarea blocului

Februarie 2018

Vine iarna, iar vecinii de la bloc se omoară cu procurarea lemnelor, că micul orășel n-are gaz, așa că noi suntem tradiționaliști: hornuri, lemne, fum și plase de rafie pentru transportarea zilnică a lemnelor din grămezile haotice din spatele garajelor înfrigurate. Eu sunt intelectual, mă încălzesc elegant și costisitor cu calorifere electrice. Am eu față să urc lemnele la etajul șase? Doar n-am mâncat ceapa ciorii! Știu, am studii la fefe, adică la fără frecvență intensă, cu specializarea de socializare. Să-i fac pe oameni să se salute, să comunice, să se înjure mai puțin, să nu se ia la bătaie. Așa e în țările civilizate, numai că la noi e cam greu să pui în practică. De aceea am copt un proiect super: sărbătoarea blocului! Să punem mese afară și fiecare să aducă alimente pentru un chef destul de monstruos, dar discret, fără înjurături care ar putea să lase urme psihice. Am pus anunțul tentant la scara blocului. Am idei de milioane! Să-i fac pe oameni mai buni, mai puțin violenți, mai generoși, fără ură și egoism. 
    A sosit ziua cea mare. Zece mese am aranjat în fața blocului. Am pus din partea mea o sticlă de vin rasat, pulpe de pui și castraveciori de tip cornișon. Priveam spre etaje, așteptam să vină oamenii cu bunătăți și zâmbete. Două ore am stat acolo și n-a coborât nimeni. Deodată am simțit o lovitură în moalele capului: cineva de sus a aruncat un salam. Apoi au urmat fructe, șnițele, brânză, legume, ouă fierte. Toate geamurile erau deschise și oamenii vociferau amarnic:
Na, satură-te, că asta ai vrut!
Oameni buni, vă aștept să ne bucurăm, să socializăm!
Cu mă-ta să socializezi, deșteptule! 
Fără violență!
Bagă în tine și te satură!
E o neînțelegere! – am strigat.
Să nu cobor io la tine, urâtule, că mătur cu tine casa scărilor!
Dar ce v-am făcut, oameni buni? – am încercat din nou un ton pașnic.
Că n-ai făcut nimic! Că ești în nu știu ce consilii de ajutorare.
Și hornarul n-a mai trecut pe aici să curețe hornurile!
Te dai mare, nu faci foc cu lemne! Ești mare domn!
Curva de nevastă-ta nu ne salută!
Băga-ți-aș naftalină în nas!
Să ne faci o piscină la vară pentru copii!
Am auzit că nu-ți plac manelele, apoi nu ești român adevărat.
 Nu mai puteam asculta, eram revoltat, înciudat și am strigat la ei:
Tu-vă castraveții mamelor voastre și cine o mai lupta să vă domesticească!
Atunci, deodată, am simțit o altă lovitură peste cap. Nevasta mea m-a izbit de la etajul șase cu telecomanda:
Taci dracului și hai sus că-i gata cina, boule!
Am urcat plin de sânge, în huiduielile tuturor. Mi-a venit o altă idee de socializare: concurs de înjurături, de la diferite etaje, la miez de noapte, cu premii consistente.

Autor: Alexandru Jurcan