Aboneaza-te la newsletter

Faust și fereastra de plumb

Noiembrie 2018

Mi-am propus să revăd Faust, acolo la Sibiu. Regia: Silviu Purcărete. Din 2007-2008 încoace, se fac adevărate pelerinaje acolo, cu iz de legendă. Spectacolul rezistă, chiar dacă excelentul actor Ilie Gheorghe ne-a părăsit. Timp de zece ani l-a interpretat pe Faust, înnobilând hala industrială dezafectată. Din 2017, Faust este jucat de Miklós Bács, cu o dăruire specifică seriozității sale scenice. 
Sosesc autocare. Biletele au fost cumpărate cu mult timp în urmă. Încerc să sesizez schimbări, modificări. În primul rând, hala arată altfel, chiar și sala a primit alte nuanțe, plus acele scări ce urcă spre rândurile de sus. Spectacolul a însumat câteva retușuri consistente. Simt din nou răceala voită a decorului de la început, cu cărți prăfuite, cocoloașe de hârtie, colb și cu  imensa fereastră de var, în spatele căreia se plimbă spectre bizare, premonitorii. Ofelia Popii e acel Mefisto inconfundabil, inegalabil. Asistăm la un mega-spectacol, cu efecte sonore, focuri de artificii, cu un cor în latină, germană, română. Mereu muzica lui Vasili Șirli, decorul lui Helmut Sturmer, costumele semnate de Lia Manțoc. Despre credință, durere, iubire. Optzeci de actori devin licurici, elfi, nimfe, vrăjitoare, printre giganticul rinocer grotesc. Formația cântă live rock. 
Nu putem uita acel scandal referitor la fetițele ce o interpretau pe Margareta. A fost sesizată Direcția pentru Protecția Copilului, cum că micile actrițe au asistat la gesturi cu caracter explicit sexual. Se căutau pete în soare. Patru generații de fete au jucat până acum, de la premieră încoace. Casting serios, consilier, acord parental.
Intrăm realmente în Noaptea Valpurgiei, în spațiul dilatat și avansăm angoasați, uimiți, în trupul capodoperei lui Goethe, care a lucrat la ea 60 de ani, ajungând la obsedantul: „Clipă, stai, ești atât de frumoasă!” Simți provocarea, dar și zădărnicia. Reversul succesului, efemeritatea, gloria, moartea. Absolut tot, mai ales când peisaje vătuite apar fantomatice în spatele ferestrei de plumb.

Autor: Alexandru Jurcan