Aboneaza-te la newsletter

Pornind de la Angel

Decembrie 2018

Eram la Paris și cinam la niște prieteni. Printre alți invitați și-a făcut apariția un profesor de filosofie, domnul Antoine. Da, am auzit bine: el preda deținuților de la imensa închisoare din Fleury-Mérogis – cel mai mare centru penitenciar din Europa: șapte clădiri, dintre care una destinată femeilor și tinerilor. Antoine mi-a făcut cadou cartea Fleury-Mérogis, scrisă de fostul său elev Angel Perez (Editura Pensée Universelle, Paris, 1983). Angel a fost deținut, apoi eliberat. Căsătorit, două fetițe și o carte. A trăit ani buni între cei 3500 de deținuți, a văzut sinucideri, a înțeles că șefii tremurau pentru cariera lor, lăsând reintegrarea și educația pe plan secund.
Jonathan Asser, născut în 1964, a fost la închisoare, apoi s-a gândit să scrie despre acei ani. A luat cursuri de scriere, de conturare a personajelor. Regizorul David Mackenzie, fascinat de scenariul lui Asser, a realizat filmul Starred Up, care a rulat în Franța cu titlul Les poings contre les murs. Joacă Jack O`Connell, Rupert Friend, Ben Mendelsohn. Eric e transferat într-o închisoare pentru adulți, unde își întâlnește tatăl, pe care-l consideră un dușman. Regizorul face credibil dialogul celor doi, lucrând excelent cu toți actorii, vizibil inspirat de filmul Un profet de Audiard, pe care l-a digerat în mod inteligent, după care și-a creat un suspans filtrat prin propria-i experiență artistică.
Actorul O`Connell, deja celebru la 25 de ani, e mai mult decât convingător în rolul lui Eric. În desele interviuri, el declară că este mândru de filmografia sa, doar că și-ar dori să-i amelioreze diversitatea. La 15 ani a părăsit școala, unde a descoperit, totuși, cursul gratuit de artă dramatică. Până acum a jucat roluri de tineri furioși și violenți. Angelina Jolie l-a distribuit în filmul său Unbroken. Connell afirmă că nu joacă pentru celebritate, ci ca să-și ajute mama și sora să ducă o viață fără griji. 
Revenind la filmul lui Mackenzie, concluzionăm că este sfâșietor, intens, proporționat, fără violențe gratuite, ci plasate sub semnul unei mize ingenioase.

Autor: Alexandru Jurcan