Aboneaza-te la newsletter

Istorii și istorisiri

Decembrie 2019

Ședința de cenaclu din 7 noiembrie 2019 a adus în prim-plan un autor deja consacrat, și anume Florin Horvath, o voce ușor de recunoscut în peisajul sălăjean, un vechi membru al cenaclului, al cărui debut în proză s-a înregistrat în 1971, iar în 1987 debutează editorial. Scrierile sale se compun în două tipuri de lucrări, heraldică și francmasonerie, însă cea mai reprezentativă pentru stilul scriitorului rămâne dimensiunea istorică. Volumul aflat sub tipar, Eșafodul cu fantome, se concentrează asupra unei perioade semnificative din istoria secolului XX, mai exact perioada cuprinsă între 1936 și se finalizează odată cu momentul decembrist 1989. 
Daniel Hoblea a accentuat faptul că lectura volumelor lui Florin Horvath incită la o curiozitate intelectuală, conflictul narativ se concentrează între etern și efemer, iar Arsenie Boca devine o provocare pentru roman.
Scriitorul Ion Pițoiu-Dragomir a remarcat începutul descriptiv cu note de pastel, de asemenea fraza închegată, dar și fluiditatea discursului narativ. Autorul a distins existența a doi piloni în scrierea lui Florin Horvath, unul istoric, altul construit în jurul unor figuri contemporane, familiare în regimul comunist. Noutatea formulei narative constă în intersectarea stilului, fragmente de operă dramatică se întrepătrund cu reportajul, cu secvențele de film, cu narațiunea sau chiar cu pastelul. Volumul, a conchis autorul, va cuceri prin autenticitatea personajelor, prin schițele de portret, pe alocuri grotești, prin naturalețea rostirii epice.
Profesorul și scriitorul Teodor Sărăcuț-Comănescu a observat că în spatele relatării se află și criticul istoric Florin Horvath, preocupat de sondare și căutare, apreciind de asemenea tensiunea epică pe care reușește să o creeze prin personaje și prin narațiune.
Scriitorul Marcel Lucaciu a surprins forța evocatoare pe care o are autorul în reconstituirea unei atmosfere, folosind un limbaj adecvat, litanic, atunci când conturează portretul lui Arsenie Boca sau dur, frust, când îl creionează pe Stalin. Proza lui Florin Horvath are un ritm inconfundabil, o fluență datorată construcției narative, un joc de planuri, dar viziunea unitară a scriiturii se datorează personajului Matei Alexei, un alter ego al autorului. Scrierea coagulează dimensiuni distincte, de la romanul social la cel istoric, politic pe alocuri, drapat cu o anumită substanță religioasă prin figura lui Arsenie Boca. Eșafodul cu fantome se încadrează în direcția realistă prin modul de prezentare, prin dialog, toate redând felii de viață, a concluzionat pertinent Marcel Lucaciu.

Autor: Imelda Chința