Aboneaza-te la newsletter

O altfel de baladă

Martie 2020

Debutul în volum al Ancuței Mărieș a avut loc în 1997, odată cu romanul Lorzi de la capătul deșertului, în 2006 publică al doilea roman SF, Surori pe veci amazoane, iar în 2009, o ficțiune istorică, Mama zânelor și centurionul. 
Ședința de cenaclu din 13 februarie 2020 a avut-o ca invitată pe Ancuța Mărieș, cu o prelucrare a unui text popular, Fata morarului, cules de pe Valea Morilor din Halmășd, județul Sălaj.  
Text inedit și interesant prin motivele și simbolurile valorificate, autoarea aduce o schimbare de registru, iar această disponibilitate de a trece de la proza de ficțiune la creația de factură populară este apreciată de președintele cenaclului, scriitorul Marcel Lucaciu. Viziunea folclorică este mai apropiată de realitate spre deosebire de scrierile ficționale ale Ancuței Mărieș, Fata morarului fiind o baladă care are ca punct de pornire un fir epic, pe care încearcă să îl respecte autoarea. Este remarcabilă versificația prin păstrarea ritmului și a rimei, dar și încercarea de a valorifica limbajul neaoș specific locului din care a fost culeasă. Se recomandă totuși o revenire la portretul fetei, o cizelare a acestuia, deopotrivă a întregului text. 
Versatilitatea stilistică și îndrăzneala de a experimenta noi modalități de exprimare artistică sunt remarcate de scriitorul Daniel Hoblea, iar Valentina Hideg subliniază faptul că scrierea Ancuței Mărieș este o baladă de spus la gura sobei.

Autor: Imelda Chința