Aboneaza-te la newsletter

Adio în noapte

Octombrie 2020

S-a desfășurat la Cluj Festivalul Filmului Francez, ediția a 24-a, în condiții severe de pandemie, cu mască, distanțare etc. S-au ales filme regizate de femei – cu mici excepții. Adică? Audrey Diwan, Hafsia Herzi, Manele Labidi, Jessica Palud. Din lipsă de timp, am ajuns doar la filmul L`Adieu à la nuit/Adio în noapte, 2019, regizat de André Téchiné, cu Catherine Deneuve (Muriel), Kacey Mottet Klein (Alex), Oulaya Amamra (Lila). Regizorul promite „un cadru mitologic”. Așa este: o natură darnică, livadă imensă de cireși, centru ecvestru… Totul în opoziție cu drama propusă, cu disperarea oamenilor.
Muriel, bunica, se bucură să-și revadă nepotul (Alex). Doar că el… e convertit la Islam și vrea să plece în Siria. Da, spălarea creierului s-a produs. Ce are de făcut Muriel? Să-i împiedice plecarea cu orice preț. Nu voi dezvălui finalul, mă feresc de gafe. Nu pot trece cu vederea lupta obstinată a bunicii, care știe că Alex a ales infernul ireversibil. Cunoaște un băiat care s-a întors de acolo și-l roagă să-l sfătuiască pe Alex. În zadar! Până unde poate merge disperarea oarbă a lui Muriel? 
În realizarea scenariului, Téchiné a utilizat cartea de interviuri Les Français jihadistes de David Thomson. Problematica terorismului e un subiect arzător, însă filmul nu deschide alte perspective asupra acestui fenomen neliniștitor. Cu toate acestea, regizorul evită clișeele și abordează o direcție de thriller bine ancorat psihologic, subliniind fără ostentație imaturitatea acelor tineri. Un film sensibil și brutal. Necesar.

Autor: Alexandru Jurcan