Aboneaza-te la newsletter

Newness și lelea Susană

Noiembrie 2020

Cum se petreceau întâlnirile amoroase pe vremuri…nu foarte îndepărtate… hai să zicem prin anii ’60…? Suntem la țară… Natură darnică, păduri, holde, dealuri. Nu tu telefon, nici televizor. Doar privirea și scrisorile. Numai că lelea Susană n-are nevoie de cuvinte. Să fii direct? Aluziv? Arogant? Propui un tufiș în loc de bar? Stai! Nu vorbim despre iubire? Nu… Dar? Despre o aventură.
Filmul Newness (2017) de Drake Doremus prezintă relațiile amoroase în epoca rețelelor sociale. Activezi un cont și îl dezactivezi când vrei. Așa se cunosc Martin (Nicholas Hoult) și Gabi (Laia Costa). Doresc o aventură simplă, doar că amână patul în favoarea unui bar… apoi discută, se descoperă și hotărăsc să meargă mai departe, să cultive o relație, destul cu sexul pasager! 
 Filmul nu e tezist și aduce pe ecran o alchimie palpabilă a iubirii. Cei doi actori emană o senzualitate dezinvoltă, contagioasă. Regizorul sondează inteligent tema libertății sexuale, proliferarea rețelelor sociale, moravurile libere, triolismul, eșangismul… De ce nu m-aș gândi la Legăturile primejdioase (Laclos) sau chiar la Luni de fiere (Bruckner)? Trăiască asociațiile livrești sau… nimic nou sub soare? Oricum, ei își dezactivează contul și continuă povestea. Doar că… rutina e implacabilă și atunci cum să păstrezi relația? Simplu: activezi contul și… fiecare înșală pe față, cu perversitate amicală, cu acordul celuilalt. Forțarea limitelor ca la Bruckner. Ce este rutina? se întreabă ei. Răspunsul amar vine: prețul plătit pentru a fi adult. Nu e gata, nu e bine, că intervine  gelozia, mai ales că el vrea detalii de la aventurile ei. Apoi: a încerca să ai ceva al tău, să nu împarți. Gelozia apare subit. Regizorul punctează cu grație și finețe studiul moravurilor, explorând toate fațetele. Ce este iubirea? „Două persoane care nu se lasă să cadă”. Deci cei doi hotărăsc să continue, cu cârpiturile de rigoare. Mi-am amintit de versurile lui Wordsworth: „să căutăm puteri în ce-a rămas”.
Lelea Susană nu are habar de atâtea complicații. De ce să fie ceva sofisticat? Sexul e necesar ca strănutul, durează puțin, dar importantă e recolta, ba chiar sarmalele și o casă curată. Suferința din iubire? Are doi drăguți în sat, „când e unul supărat, mă-ntâlnesc cu celălalt”. Tulai! Nu e triolism, e…

Autor: Alexandru Jurcan