Aboneaza-te la newsletter

Decorație de la 1922 Conferită notarului de la Prefectura județului Sălaj

August 2021

Prezentăm, apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler cu care a fost recompensat, prin Decretul nr. 5.802 din 30 decembrie 1922 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 216 din 2 ianuarie 1923, p. 10247), Ion Moga, notar la Prefectura județului Sălaj. Mai jos, redăm descrierea decorației, precum și reproducerile grafice provenind de la Muzeul Jandarmeriei Române.
Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea nr. 1.244 din 10 mai 1881 cu scopul de a recompensa serviciile aduse statului. 
Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler este o cruce de Malta, cu diametrul de 40 mm, cu brațe egale, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb. Pe avers, în mijlocul crucii, este un medalion rotund, smălțuit roșu, încărcat cu coroana regală, de oțel, ce se termină printr-un glob, pe care stă crucea „Trecerea Dunării”. Medalionul este înconjurat de o bordură smălțuită alb, pe care este scris cu litere și cifre aurii: * PRIN NOI ÎNȘINE * 14 MARTIE 1881 (data proclamării regatului). Pe revers, în medalionul smălțuit roșu, pe un singur rând este scris: 10 MAIU (data încoronării). Împrejur, în bordura smălțuită alb: * 1866 * 1877 * 1881 (datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, dintre brațele crucii, ca și montura crucii, este de argint. Panglica, care se atârnă de cruce printr-un inel, este de culoare albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare margine de culoarea oțelului, lată de 6 mm.
Crucea de Malta este o cruce ale cărei brațe sunt formate din triunghiuri isoscele îmbinate la vârf și care au bazele evidate în forma literei „V”.
Coroana regală de oțel datează de la încoronarea primului rege Carol I (10/22 mai 1881).
Crucea „Trecerea Dunării”, instituită în 1878, care este dispusă în vârful coroanei regale de oțel, a fost destinată militarilor și civililor care au luat parte la operațiunile din dreapta Dunării, în timpul Războiului de Independență.
Cifra regelui Carol I se prezintă sub forma a doi „C” adosați și intercalați în care este înscrisă cifra romană I.

Autor: Laurențiu-Ștefan Szemkovics

Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler (avers și revers).Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler (avers și revers).