Aboneaza-te la newsletter

Un prag onorant

Septembrie 2021

S-a consacrat în timp că indivizii, grupurile etc., dar și creațiile lor de tot felul sunt și ceea ce adaugă revelator la intenții remarcabile prin viziune și eforturi speciale. 
Evidențiem acest adevăr prin împlinirea unui mai vechi vis al oamenilor de carte ai Sălajului. 
Și avem în atenție un vis, temerar la început: editarea unei reviste culturale prestigioase și de rezistență. 
„La Zalău – o asemenea revistă?”, „Într-un județ… mic – o publicație care să treacă de hotarele lui?”, „Cum, nu se va cutremura tiparul în fața unui astfel de proiect?”… Și multe alte întrebări, cel puțin… „provinciale”. 
Grupul nostru de inițiativă tocmai asta urmărea: provincia (?!) să ridice fruntea cu încredere (a se vedea munca uneori sacrificială a redactorilor, a colaboratorilor etc.), cu trudă, probitate…
Trebuia să gestionăm eficient contextul și să anticipăm provocările, ca să aibă sub priviri cititorii de pretutindeni o publicație care SĂ FIE.
Și a apărut revista Noastră „Caiete Silvane” (cu „S” care vizează străluciri diverse din Sălaj), chezășie că și la oameni sunt „cu putință” (Lc. 18:27) realizări minunate.
Pe multe pagini din cele 200 de numere tipărite până în prezent – onorant prag! – se află nume de membri marcanți ai unor foruri științifice reprezentative, ai unor uniuni de creație de anvergură, colaboratori performanți sau care se apropie de recunoaștere, voci din socialul angajant etc. 
„La Zalău – o revistă prestigioasă și de rezistență?” se întrebau unii atunci. 
Da, afirmăm noi, mai ales că ea apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, că aici publică și scriitori care, în curând, sperăm, vor compune reprezentanța sălăjeană din filiala clujeană a Uniunii.
„Într-un județ… mic – o publicație care să treacă de hotarele lui?” săgetau alții. 
Da, răspundem, din nou, întrucât oamenii de carte și nu numai ei – se cunoaște bine sprijinul administrației din aceste locuri – au nutrit inițiativa lor și în pofida unor mentalități cenușii…
„Cum, în provincie (?!) tiparul nu se va cutremura în fața unui astfel de proiect îndrăzneț?” înspina câte un murmur.
Nu, intervenim iar, mai ales că de sub acel tipar s-a înălțat revista Noastră „Caiete Silvane” (cu „S”!...), reper meritoriu în publicistica românească de azi. 
Vorbim, acum, despre/din numărul 200, iar numele de persoane – respect pentru toți, și pentru fiecare! – se vor găsi în următoarele numere: 201, 202, 203 etc. etc. 
În aceste momente aniversare, Personajul Principal este Ea, Revista!
Așadar, La mulți ani, „Caiete Silvane” (cu „S”!) și Drum luminos!

Ion Pițoiu – Dragomir, poet, prozator, profesor

Autor: Ion Pițoiu – Dragomir