Aboneaza-te la newsletter

Împreună suntem puternici. 200 e un număr frumos

Septembrie 2021

Ce mai înseamnă azi să aniversezi? E prilej de recapitulări, de amintiri, moment de efuziuni şi izbucniri orgolioase, de pus în balanţă succesele şi eşecurile, de cântărit cât bine ai făcut şi cât rău ai evitat, ocazie să accepţi că fără o fundaţie solidă şi o compoziţie mediană viguroasă nu ar fi putut străluci vârful. E povestea repetabilă a revistelor culturale care se încăpăţânează să supravieţuiască, să ducă mai departe, cu recunoştinţă şi admiraţie pentru valorile trecutului, consistenţa unui prezent continuu. 
Ca un templu al lui Ianus, Caietele Silvane stau de 200 de numere cu paginile deschise, aşteptând un zeu care să reconsidere valenţele salvatoare ale culturii. Până atunci, entuziaşti ai scrisului şi cercetării pun pe hârtie sufletul, ştiinţa şi conştiinţa. Cu articole demne de moralitatea propovăduită de celebrul bifrons, aşa cum îi stă bine unei publicaţii ardelene, revista a parcurs cu echilibru şi maturitate o perioadă tulbure pentru cultura română. Am găsit în paginile ei privirea spre trecut, în secţiunea dedicată istoriei sălăjene a ultimului secol, cercetarea etnologică într-un judeţ bogat în tradiţii şi cu un folclor surprinzător de bine păstrat, parcursuri literare, de la debut la confirmarea valorică, aspecte ale şcolii şi educaţiei, cronici muzicale, cinematografice, recenzii, poezie, proză, eseu, teatru, cronici de cenaclu literar, aspecte de la evenimentele culturale ale judeţului, lauri şi premii. Am întâlnit oameni, ne-am despărţit de prieteni. Locurile goale se acoperă cu amintiri duioase, cu cărţi.
Au trecut mai bine de 10 ani de când parcurg alături de Caiete Silvane asprul drum al culturii în România. Îi doresc viaţă lungă revistei şi mulţumesc echipei redacţionale şi lui Daniel Săuca pentru onoarea de a-mi permite să scriem împreună povestea culturală a Sălajului contemporan.

Alice Valeria Micu, colaboratoare permanentă a revistei, poetă, secretar de redacție la revista „Apostrof”

Autor: Alice Valeria Micu