Aboneaza-te la newsletter

Ce ne desparte ne unește

Septembrie 2021

Ca teritorii administrative, Sălajul și Maramureșul sînt intersectate de Țara Codrului, pe care o împart laolaltă cu județul Satu Mare. Niciodată n-am înțeles pe ce temeiuri medievale s-au format regiunile acestea intens folclorice, formate din cîte o sută de așezări omenești, unite de fire culturale, geografice și etnografice. Abia de curînd am aflat că „granițele”, numite de topografi limite administrativ teritoriale, au fost trasate adesea de decidenți politici cu pixul gros, ceea ce le-a permis să schimbe reperele și să rupă tradiția. 
Revista de cultură „Caiete Silvane” surprinde în plan noua realitate, controversată, fiind obligați să constatăm că lucrurile care ne despart ne unesc. Cultura se așază ca o poleială peste oameni, pe care doar ei o văd și o înțeleg. Nevoia de distincție este combinată cu necesitatea de a colabora și a ne compara unii cu alții. Influența grupului de scriitori sălăjeni asupra culturii zonei este apreciabilă nu doar în ani de editare, cărți tipărite, articole apărute în print și online, ci și în celelalte relații dintre sălăjeni și maramureșeni, uniți de un scop, transfigurarea celor ce sînt în cele ce dăinuie.
Revista „Caiete Silvane” are avantajul tinereții sale, totul fiind posibil. În jurul publicației, se formează personalități, scriitori pe care în urmă cu zece ani nu-i recunoșteai, iar astăzi îi așezi între numele de referință. Sălăjenii au ceva al lor, o sobrietate transilvăneană diferită de țîfna nobililor de șapte pruni. Apoi, în vorbă ne recunoaștem ca făcînd parte din dialectul crișan, numit așa doar din nevoi de clasificare.
Mersul culturilor din Sălaj și Maramureș este agregat, cu un ecart al Caietelor Silvane față de Nordul Literar băimărean, la acest ceas aniversar, reviste care îmbină armonios liricul și epicul, eseul și traducerea credibilă. Sălăjenii au o ținută intelectuală de clasă, ceea ce le sporește farmecul modestiei. Din cînd în cînd, revista publică și texte venite dinspre vecinii maramureșeni, marmațieni, chioreni, lăpușeni, precum a făcut-o cu prilejul concursurilor de poezie și proză Vasile Lucaciu, pe care le organizam (înainte de pandemie) la Cicîrlău.
La mulți ani, Caiete Silvane! Inspirație crudă, prieteni ideali!

Nicolae Goja, scriitor, ziarist, 
Baia Mare

Autor: Nicolae Goja