Aboneaza-te la newsletter

Cuvânt pentru vrednicii sălăjeni

Septembrie 2021

În 1970, la Repartiția care se petrecea într-un București canicular, am ales, dintre cele două orașe cu posturi libere din Ardeal, Zalăul. Nu știam despre el decât că la Alimentara din Agnita erau pe rafturi sticle cu Țuică de Zalău… 
Foarte curând, aveam să aflu că zălăuanii erau niște oameni vrednici, generoși și entuziaști, hotărâți să facă minuni în ciuda tuturor neajunsurilor (lipsa apei era atunci unul dintre ele). Liceul și Institutul pedagogic erau școli uluitor de bine puse la punct, deși, am aflat mult mai târziu, abia se înființaseră. Acolo am avut parte de o scurtă și densă ucenicie de dascăl – mai puțin de un an –, la care m-am raportat mereu cu plăcere, ca la un model. Am debutat în ziarul Năzuința cu o recenzie la o carte a profesorului Ion Vlad. Am fost de-a lungul anilor de nenumărate ori invitată la întâlniri cu cititorii și i-am înregistrat Zalăului progresele. Ne cunoaștem de o jumătate de veac!
Pe acest fundal, am admirat ca pe lucruri foarte firești izbânzile revistei și editurii Caiete Silvane. Cele 200 de luni au însemnat creșteri, perfecționări, îmbunătățiri, o tot mai remarcabilă și remarcată consistență, cu responsabilă, exigentă implicare locală și cu deschidere națională cu aplomb.
Daniel Săuca și echipa lui sunt de neoprit. Ei știu care e „datoria vieții noastre” și nu se tem de obstacole. Le țin pumnii și le urez La mulți ani!

Irina Petraș, președinta filialei Cluj a 
Uniunii Scriitorilor din România

Autor: Irina Petraș