Aboneaza-te la newsletter

Medalie acordată în 1929 unui preot sălăjean

Octombrie 2021

Prezentăm, apelând la heraldică, la faleristică și la sigilografie, Medalia „Răsplata Muncii pentru Biserică” clasa I care, urmare a raportului nr. 50.382 din 1929 al ministrului secretar de Stat la Departamentul Instrucțiunii Publice și al Cultelor, a fost conferită, prin Decretul regal nr. 4.472 din 31 decembrie 1929 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 41 din 20 februarie 1930, p. 1455), cucernicului preot greco-catolic Aurel Ghilea, din județul Sălaj, membru al Parlamentului țării, pentru servicii aduse bisericii.
Medalia „Răsplata Muncii pentru Biserică”, instituită prin Decretul regal nr. 2.804 din 14 iulie 1906, publicat în „Monitorul Oficial” nr. 91 din 22 iulie 1906, modificat prin Decretul regal nr. 293 din 19 ianuarie 1907, publicat în „Monitorul Oficial” nr. 238 din 24 ianuarie/6 februarie 1907, a fost acordată „pământenilor, clerici și mireni”, „drept încurajare și răsplătire pentru activitatea pastorală și serviciu aduse în diferite moduri pentru buna stare morală și religioasă a poporului”.
Redăm, mai jos, descrierea decorației din cele două acte normative amintite mai înainte, aflate, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale (Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), precum și reproducerile grafice ce provin de la colecționarul Emanuel Erena.
Medalia „Răsplata Muncii pentru Biserică”, model 1907, are forma unui disc pe care broșează, gravată în excizie, o cruce treflată, cu brațele ale căror extremități depășesc puțin placa circulară, având pe avers, pe mijloc, un medalion rotund, cu bordură perlată, încărcat cu un ochi înscris într-un triunghi isoscel, cu bordură, înconjurat de raze convergente și de a cărui bază atârnă globul pământesc. Medalionul este înconjurat, între brațele crucii, de o cunună rotundă de lauri. În exergă, între brațele crucii, între două cercuri perlate (cel exterior mai îngroșat), denumirea distincției gravată, de asemenea, în excizie, cu litere majuscule: RĂSPLATA MUNCEI PENTRU BISERICĂ, cu primele două cuvinte scrise în partea superioară și în sensul acelor de ceasornic și cu ultimele două scrise în partea inferioară și în sens invers acelor de ceasornic. Reversul distincției cuprinde crucea, asemănătoare cu cea de pe avers, având între brațele ei o ghirlandă de lauri și de stejar, iar în mijloc, într-un medalion circular, asemănător cu primul, cifra regelui Carol I (două litere „C” adosate și intercalate în care este înscrisă cifra romană „I”) încoronată de o coroană închisă, terminată cu glob crucifer, având la un capăt o lamă, care servește spre a se petrece prin ea panglica de mătase moarată, în lățime de 30 mm, cu trei subîmpărțituri de 10 mm fiecare, cele mărginașe roșii-închise și cea din mijloc albastră-închis.

Autor: Laurențiu-Ștefan Szemkovics