Aboneaza-te la newsletter

Tabăra de fotografie „Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste” la a IV-a ediție

Octombrie 2021

În perioada 21-27 mai 2021 a avut loc cea de a IV-a ediție a Taberei de Fotografie „Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”. Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Asociația Foto Club Varadinum din Oradea în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sălaj Plus”.
Pe parcursul a cinci zile, artiștii fotografi invitați au vizitat obiective turistice, colecții etnografice și meșteri populari din comunitățile: Zalău, Plopiș, Iaz, Valcău, Preoteasa, Sânmihaiu Almașului, Almașu, Fildu de Jos, Jebucu, Stana, Pericei, Bădăcin, Șimleu Silvaniei, Ip, Cosniciu de Sus, Marca, Camăr, Carastelec, Letca, Răstoci, Ileanda și Rus.
Cele mai bune fotografii realizate cu această ocazie au făcut obiectul unei expoziții vernisată la Zalău și itinerantă în țară și în străinătate. O parte a fotografiilor realizate au intrat în patrimoniul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, pentru promovarea Sălajului cultural și turistic.
Tabăra de Fotografie „Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”, ajunsă la a IV-a ediție, a avut ca parteneri Consiliul Județean Sălaj, Primăria Comunei Plopiș, Primăria Comunei Valcău, Primăria Comunei Sânmihaiu Almașului, Primăria Comunei Almașu, Primăria Comunei Fildu de Jos, Primăria Comunei Pericei, Primăria Orașului Șimleu Silvaniei, Primăria Comunei Ip, Primăria Comunei Marca, Primăria Comunei Camăr, Centrul de Informare Turistică Camăr, Primăria Comunei Ileanda, Primăria Comunei Rus, Centrul de Informare și Marketing Turistic Plopiș, Centrul Național de Informare și Marketing Turistic Șimleu Silvaniei.
Au fost prezenți în Sălaj zece artiști fotografi de talie internațională și națională, distinși cu numeroase premii la concursurile de profil. Aceștia sunt: 
Barbara Schmidt provine din zona Ruhr, Germania. În calitate de fotograf autodidact abordează formele, liniile și culorile prezentate. În viața de zi cu zi o interesează, în special genurile Arhitectură, Peisaj, Oameni, Natură, Călătorii, Stradă și Animale. Din 2015 a câștigat peste 600 de premii și 6000 de recunoașteri internaționale, imaginile sale fiind prezentate în multe țări din întreaga lume. 
Silvana Retter – Germania – este câștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale. Este stabilită în Germania de 16 ani. A primit titlul de „Excelență în Arta Fotografică” și de „Artist Fotograf”, de la Federația Internațională de Artă Fotografică; Distincțiile VIP 2 și Crown 3 de la Global Photographic Union și alte titluri și medalii de aur de la Photographic Society Of America și din întreaga lume. Fotografiile artistului Silvana Retter au făcut parte din expoziții de fotografie, în peste 50 de țări. 
Nicolae Sotir – Germania – de profesie inginer constructor. Pasionat fotograf amator. Din 1971, membru al AAF (Asociația Artiștilor Fotografi din România) și apoi președintele Filialei Dobrogea a AAF. De mai multe ori laureat pentru fotografie al Festivalului „Cântarea României”. Participant la numeroase saloane internaționale de artă fotografică obținând numeroase diplome și medalii. Posesor al distincțiilor AFIAP și EFIAP ale Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP). Membru al Asociației Germane pentru Fotografie (DVF). Campion la fotografie al Landurilor germane Hessen și Rheinland Pfalz în anul 2012. Posesor al distincției KDVF-Artist al Asociației Germane pentru Fotografie.
Ioan Ciobotaru – Râmnicu Vâlcea, România. „Pasionat de fotografie încă din anii de liceu, developam filmele și măream imaginile în laboratorul din baie. În anul 1985, am pus bazele fotoclubului «Floarea de Colț» din Râmnicu Vâlcea. Din acel an, fotoclubul a organizat patru ediții ale Salonului Național de Artă Fotografică „Alutus”. Sunt membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, al Asociației Internaționale Euro Foto Art din Oradea și al Fotoclubului Mihai Dan Călinescu din Craiova. Am participat la numeroase saloane de artă fotografică naționale și internaționale, obținând acceptări și premii – mențiuni AAFRO, FIAP, PSA, precum și medalii de bronz, argint și aur FIAP”, a afirmat Ioan Ciobotaru.
Adriana Ceaușescu – Timișoara, România. „Sunt fotograf amator, trăiesc în Timișoara. Am început să fac fotografie în 2017, deși prima dată am ținut în mână un aparat foto când aveam 12 ani. M-am îndreptat și spre pictură care cu siguranță a fost un catalizator important în formarea mea ca și fotograf. La prima participare la prestigiosul concurs internațional de la Sienna am obținut calificarea în finală, o mențiune la Salonul internațional de fotografie «International Photografic Art Salon» of FotoClubPro Arad 2020 și clasificare în top 1% cei mai buni autori dintre 125 de țări participante la concursuri de fotografie cu tematici de Street/Landscape, organizate de prestigiosul 35awards în 2020. Începutul anului 2021 mi-a adus expunere prin invitația de a publica pictoriale în două reviste internaționale, Eye-Photo Magazine din Viena, Austria și Street Photography Artists din Taranto, Italia”, a declarat Adriana Ceaușescu.
Dušan Živkić – Novi Sad, Serbia – s-a născut pe 3 decembrie 1958, în Novi Sad. Face fotografie de la începutul anilor ’70. Activează ca membru și apoi președinte al fotoclubului Foto Cinema Club „Pro Art”” din Novi Sad. A participat la numeroase expoziții și festivaluri din Novi Sad, Sombor, Apatin, Bačka Topola, Banatski Brestovec, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Gospodyinci, Belgrad, Svetozarevo, Aranđelovac, Niš, Valjevo, Zaječar Požarevac Aleksinac, Čačak, Zlatibor, Strumica, Zagreb, Herceg Novi, Sarajevo, Banja Luka, Vinkovci, Rovinj, Kukljica, Radgona de Sus, Maribor, Kaposvar, Szolnok, Szentes, Šopron, Oradea, Arad, Atena, Humenno, Galanta, Paris, Barcelona, Adana, Hanoi, Kyoto, Matsujama, Pleven, Bordeaux, Nontron, Kadoan , Arcashon, Zurich, Norwich, Nizhny Novgorod, Łódź și Žilina, unde a primit multe premii valoroase. Unul dintre cele mai importante premii este cel de la Novi Sad Art Salon 2003. Una dintre lucrările sale cele mai notabile a fost publicată în revista franceză „Photo”, în ianuarie 2000. Este membru de onoare al Foto Club „Nufărul” din Oradea – România. A avut până în prezent 21 de expoziții personale în Novi Sad, Petrovaradin, Futog, Belgrad, Zlatibor, Adana, Viena, Zurich, Oradea, Zagreb, Nizhny Novgorod, Maribor, Uzice și Szentes, Arad. Din 2005 deține titlul de Candidat Maestru de Fotografie. Fotografiile sale au fost publicate în mai multe ziare și reviste din Serbia – Independent, Jurnal, Astăzi, Ora, Boulevard. Începând cu anul 2000 este președinte al Asociației Foto Film și Video Voivodina, și editor al programului expozițional de fotografie din Voivodina.
Zsolt Bikfalvi – Carei, România „M-am născut în 1961, în Carei, unde locuiesc și în prezent. Sunt interesat de fotografie din tinerețe, dar de 10-12 ani mă ocup de arta fotografică mai în profunzime. În 2012, împreună cu câțiva dintre colegii mei entuziaști fotografi, am înființat Clubul Foto Vasile Vénig László. Sunt membru fondator, vicepreședinte și director artistic al acestui formațiuni. Activitatea mea include organizarea de expoziții foto, organizarea de evenimente, expoziții de artă plastică, concerte de muzică clasică, conferințe, publicarea de cărți și albume foto și organizarea mai multor saloane foto internaționale. Sunt membru al MFVSZ (Asociația Mondială a Fotografilor Maghiari) și AAFR (Asociația Artiștilor Fotografi din România). Am fost certificat ca artist în arta fotografică de către Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP), singura asociație mondială de fotografie recunoscută de UNESCO din 2019 (Excellence FIAP). Sunt membru al GPU – Uniunea Fotografică Globală din Heraklion încă din toamna anului 2019, cu o certificare artistică GPU Crown2. Fotografiile mele au fost expuse în aproape șaizeci de țări de pe cinci continente ale lumii în diverse saloane internaționale de fotografie și săli de expoziții. Mai multe dintre fotografiile mele au fost premiate la aceste saloane internaționale de fotografie. Am avut 17 expoziții personale organizate pe trei teme diferite în România, Ungaria și Ucraina. Am avut posibilitatea de a fi membru în juriul Saloanelor de Artă Fotografică Internaționale atât în România cât și peste hotare”, a declarat Zsolt Bikfalvi;
Dan Cristian Griga, Baia Mare, România. „Sunt fotograf profesionist din aprilie 2019, specializare obținută în urma cursurilor organizate de Varadinum Photo School din Oradea. Tipurile de fotografie preferate: fotografia de portret, fotografia de stradă, fotojurnalism. La începutul anului 2021 am amenajat un studio foto în orașul Baia Mare, cu gândul de a aprofunda fotografia de studio și a-mi dezvolta și mai mult latura creativă. Prin fotografie îmi doresc să ajung cunoscut și apreciat de cei care ajung să vadă fotografiile mele, să surprind plăcut, să creez emoții, să stârnesc curiozitatea și să las în urma mea o muncă valoroasă”, a mărturisit fotograful.
Adela Lia Rusu – Oradea, România. „Pentru mine fotografia a devenit un mod de viaţă, îmi imaginez cadre, îmi place să creez scenarii şi poveşti vizuale care să prindă viaţa în imaginile mele. Îmi place culoarea în fotografie, stările, atitudinile romantice, frumuseţea şi veselia. De asemenea, îmi place să surprind strada cu poveștile ei, cu trăirile, bucuriile şi dezamăgirile ei. Genurile mele preferate în fotografie sunt: portretul, fotografia de modă, fotografia eseu și fotografia etnografică”, a afirmat Adela Lia Rusu. Din activitatea ei amintim: 2011 – Membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, din 2017 distinsă cu titlul EAAFR; 2011 – Membru al Societății Americane de Fotografie (Photographic Society of America); 2012- Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică AFIA; 2016 – Titlul de Excelență al Federației Internaționale de Artă Fotografică EFIAP; 2016 – Lector la Varadinum Photo School Oradea; 2017 –Titlul de Excelență în rang de Bronz al Federației Internaționale de Artă Fotografică EFIAP/b; 2017 – Vicepreședinte la Varadinum Foto Club; 2018 – Membru în Uniunea Globală a Fotografilor (Global Photographic Union-GPU); 2019 – Membru stagiar în Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Bihor; 2020 – Titlul PPSA – Proficiency of Photographic Society of America; 2020 – Titlul de Excelență în rang de Aur al Federației Internaționale de Artă Fotografică EFIAP/g; 2021 – Titlul de MAAFR – Maestru al Asociației Artiștilor Fotografi din România; 2021 – Titlul de EPSA – Excelență a Societății Americane de Fotografie. Peste 300 de premii la saloane naționale și internaționale de fotografie în peste 54 de țări. Peste 80 de expoziții personale și de grup în țară și străinătate. Peste 2200 de lucrări acceptate la saloane naționale și internaționale de fotografie;
Ovi D. Pop – Oradea, România. „M-am născut la Oradea, în 9 aprilie 1973. Sunt fotograf de peste 20 de ani şi prefer mai multe genuri ale artei fotografice: eseu, peisaj, aeriene şi monumente. Sunt directorul Editurii «Duran`s» Oradea, în îngrijirea căruia am publicat șase monografii ilustrate ale judeţului Bihor, lucrări ce conţin peste 1500 fotografii cu cele mai reprezentative locaţii din judeţ, respectiv șase ediţii ale Ghidului turistic al judeţului Bihor, o ediţie a albumului «Oradea mea» şi multe alte vederi şi cărţi de buzunar reflectă activitatea mea. Din 2013 m-am orientat şi spre fotografia artistică, reuşind să întrunesc criteriile pentru obţinerea distincţiilor naţionale şi internaţionale – Artist al AAFR (Asociaţia Artiştilor Fotografi din România) şi EFIAP (Excelenţa a Fédération Internationale de l’Art Photographique). Fotografiile mele au fost răsplătite cu 247 premii: 5 trofee internaţionale, 44 medalii de aur/ locul I, 20 medalii argint/locul II, 21 medalii de bronz/locul III, 11 diplome şi 137 de menţiuni în 26 ţări diferite cum ar fi Austria, Australia, Grecia, Egipt, Croaţia, Irlanda, Bosnia, Finlanda, Suedia, Slovacia, Ungaria, Dominica, India, SUA, Serbia, China, Macedonia, Muntenegru, Belgia, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Hong Kong, Spania, Germania şi România. În anul 2016 am câştigat 111 de premii naţionale şi internaţionale! Din fotografiile mele au fost organizate mai multe expoziţii personale în: Oradea, Cluj-Napoca, Valea lui Mihai, Hajduszoboszló, Bruxelles, Cernăuţi (Ucraina), Carei, respectiv mai multe expoziţii de grup în: Cluj-Napoca, Bucureşti, Szeged (HU), Budapesta (HU), Bratislava, Kosice (SK), Cernăuţi, Uzgorod (UA), Chişinău (MD), Shenzen şi în Macau. Toate acestea, însă, nu le cuantific în ani, ci în realizări şi în bogăţia momentelor pe care am reuşit să le surprind cu ajutorul luminii şi al umbrelor. Aparatul foto este canalul prin care reuşesc să redau ce văd cu ochii şi cu sufletul. Sunt autorizat de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei să predau curs de «Fotograf»”, a declarat Ovi D. Pop.