Aboneaza-te la newsletter
Ancuţa MărieșAncuţa Mărieș

Ancuţa Mărieş. S-a născut în 16 octombrie 1972, în Zalău. În anul 1991 începe Facultatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, iar în anul 2000 intră în Ministerul de Interne ca medic la Pompieri în Zalău. Din anul 2011 este şef de Centru Medical Judeţean în Sălaj, cu gradul de comisar şef de poliţie.

Începe devreme activitatea literară, făcând parte în timpul facultăţii din cenaclul SF „Victor Papillian” de pe lângă Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. În 1995 devine membru fondator al cenaclului fantasy „Pentagrama”. În 1997 publică primul volum fantasy, cu titlul Lorzii de la capătul deşertului, volum premiat cu premiul Uniunii Scriitorilor – filiala Cluj-Napoca, pentru debut. Textele ei scurte SF iau diferite premii la concursurile organizate în ţară şi sunt publicate în reviste studenţeşti din vremea respectivă.

Volume publicate: Lorzii de la capătul deşertului – roman fantasy (1997); Surori pe veci amazoane – roman SF (2005); Mama zânelor şi centurionul – fantezie istorică (2007); Ritual în versuri comentate – volum de versuri (2018); Leopard în pustie – texte fantastice (2019).

 În 2018, Editura MAI premiază şi publică nuvela „Arcaşul roman” în volumul anual de Proză poliţistă.

 În 2019, Editura MAI premiază şi publică nuvela „Vând pământ în rai”. În data de 6 noiembrie 2019 are loc lansarea volumului Leopard în pustie (Editura Caiete Silvane, Zalău, 2019), la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, cu ocazia deschiderii Salonului de Carte Civică şi Juridică.

Alte activităţi culturale: Ancuţa Mărieş promovează istoria României, fondând în anul 2005 trupa Zânele. Din 2006 colaborează cu Roxana Câmpean – coregraf, Zânele transformându-se într-un brand educaţional pentru adolescente. Trupa are numeroase participări la festivaluri în ţară şi în străinătate, sub numele Nimfele Dace.

În 2012 începe proiectul Vox Dacorum, de reconstrucţie a muzicii antice, cu un subproiect de cercetare şi prezentare a muzicii arhaice româneşti, ca izvor istoric indirect. Cântă muzică arhaică, vocal şi la tulnic.

Elaborează scenarii şi texte pentru spectacolele prin care promovează istoria României.