Aboneaza-te la newsletter
Doina Ira-TăutanDoina Ira-Tăutan

Doina Ira-Tăutan. S-a născut în 16 mai 1957, în Făcăeni-Ialomiţa. Absolventă a Liceului Agricol „Dimitrie Cantemir” din Huşi, judeţul Vaslui, este licenţiată a Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori a Academiei de Studii Economice Bucureşti şi a Facultăţii de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti. Este master în Relaţii Financiar-Bancare Internaţionale.

Pasionată de muzică, literatură, artă autentică în general, compune muzică şi scrie din dorinţa de exprimare a vibraţiilor proprii în contact cu aspectele vieţii cotidiene şi, în consecinţă, de expunere a percepţiei personale asupra stărilor şi atitudinilor unora dintre cei în mijlocul cărora trăieşte şi relaţionează.

Publică tablete tematice, eseuri şi pagini de jurnal în revista „Agora” din Urziceni-Ialomiţa, din redacţia căreia a făcut parte până la stabilirea în Ardeal. Debutează în revista „Caiete Silvane” cu poeme de dragoste scrise în colaborare cu soţul său, scriitorul Viorel Tăutan. Revista „Cafeneaua Literară” din Piteşti îi publică, în nr. 2/fe-bruarie 2011, două pagini cu poeme realizate în aceeaşi manieră. Urmarea acestei colaborări este placheta de poeme Speranţă renăscută, Editura Eikon, 2011.

În anul 2012 obţine premiul III, secţiunea Eseu, în cadrul Concursului Internaţional „Dor de Eminescu”, ediţia I, organizat de Liga Scriitorilor Români, filiala Alba, sub egida Uniunii Scriitorilor.

Devenind colaboratoare fidelă a revistei „Caiete Silvane”, trimite şi i se publică fragmente din romanul Dor de vis, apărut în 2013, precum şi din romanul Spitalul de nebuni, apărut la începutul lunii august 2016, la Editura „Caiete Silvane”, scrieri agreate de cititori ai revistei datorită „stilului limpede, cursiv, supus unei logici evenimenţiale fireşti, cu accente confesive. Este de remarcat, în plus, intenţia topirii diferenţelor dintre cele două specii ale epicului, jurnalul şi memoriile, ceea ce amplifică în mare măsură spectacularul analitic şi suspansul captivant” (Imelda Chinţa).

Calitatea de rezident permanent în SUA îi dă posibilitatea să participe la cea de-a II-a ediţie a Concursului de creaţie literară pentru scriitori din diaspora, organizat de Centrul de PromovareItaca” şi Revista „Itaca” – Dublin în parteneriat cu Grupul MediaSingur”. Juriul internaţional îi acordă distincţia Cartea anului 2016 – Proză pentru romanul Spitalul de nebuni.

Este inclusă cu poeme în Antologia Primăvara Poeziei – ediţiile a XI-a, a XII-a, a XV-a, a XVI-a şi a XX-a, în antologia de poezie, coordonată şi alcătuită de scriitorul Remus Octavian Câmpean (ROC), Polifonii pe luciu de oglindă, Ed. Şcoala Ardeleană, 2019, în antologia Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Sălaj, 18 poeţi, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2020, precum şi în antologia „Diaspora ʼ20” a revistei „Itaca”, realizată de Casa de Editură Itaca din Dublin (Irlanda).