Aboneaza-te la newsletter

Ioan Sima – artistul, omul şi opera

Autor:

Februarie 2014

 

Ca în fiecare an, în luna februarie, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, aduce un omagiu memoriei maestrului Ioan Sima, părintele spiritual al secţiei de artă ce îi poartă numele. În data de 8 februarie se împlinesc 29 de ani de când marele pictor sălăjean s-a întors pentru totdeauna în satul în care a copilărit, Pericei.

În aul 1981 dragostea de pământul natal, de care îl lega cele mai frumoase amintiri, l-au determinat pe pictorul Ioan Sima să înfăptuiască un gest de mare generozitate, dăruind Sălajului o parte din lucrările sale de artă. La  deschiderea Galeriei de Artă Ioan Sima, în 1981, maestrul își dedica lucrările cu cea mai mare dragoste  sălăjenilor:

,,Sălajul şi, în special, meleagurile Periceiului şi ale Şimleului Silvaniei reprezintă pentru mine tărâmul fericit al copilăriei şi adolescenţei, ţara primelor visuri, contactul cu un peisaj de o mare frumuseţe şi poezie care a revenit statornic în lucrările mele. M-am simţit legat întotdeauna de aceste locuri, de oamenii lor, m-am întors întotdeauna cu drag să discut cu ei, să-i pictez. Multe din lucrările mele zugrăvesc aceşti oameni pe care îi îndrăgesc.

(...)Vreau să dăruiesc oamenilor bucurie, să-i fac să simtă ce am simţit eu în faţa motivelor pe care le-am pictat, în faţa priveliştilor încântătoare, calme şi blânde, care m-au inspirat. Tocmai de aceea am dăruit o parte din lucrările mele pentru înfiinţarea acestei colecţii publice, restituind locurilor natale comorile pe care mi le-au dat, astfel ca ele să fie cunoscute şi să constituie momente de bucurie pentru iubitorii de frumos”.

Omul Ioan Sima ni se relevă foarte clar și din arhiva de documente personale ale artistului, oferindu-ne un portret complet al celui care a fost Ioan Sima. Iar artistul, primul pictor însemnat al Sălajului, maestrul emerit al artei distins de mai multe ori de către statul român, poate fi cunoscut cel mai ușor prin opera sa. Mare parte a acestei opere se află la Muzeul de Artă Ioan Sima din Zalău, un segment mai mic al ei găsim la Muzeul de Artă din Cluj și la moștenitori sau colecționari.  Donația efectuată de Sima este de fapt și obiectul expoziției de bază a Muzeului de Artă din Zalău ce din 1981 îi poartă numele.

Albumul editat de muzeu anul trecut conține cele mai relevante analize ale operei maestrului sălăjean din partea unor critici de artă percum Mircea Țoca, Eugen Schileru, Negoiță Lăptoiu, iar cercetarea arhivei personale a familiei Sima este în curs de prelucrare care, probabil, va fi o sursă bogată pentru un portret documentar al personalității maestrului. Cu atât mai mult cu cât arhiva enumeră și multe fotografii de familie necunoscute și nepublicate până acum. Acest lucru ne îndeamnă să inițiem un nou proiect editorial în care vom cuprinde aceste documente care însoțesc viața și activitatea de artist al maestrului Sima. O importantă valoare documentară o au şi însemnările de pe fotografii, care, de cele mai multe ori, cuprind numele celor fotografiaţi, data când au fost realizate, unele texte referitoare la ocazia sau motivul pentru care au fost dăruite. Aceste notiţe, din spatele imaginii, dezvaluie legătura proprietarilor cu fotografiile respective, reprezentând de cele mai multe ori amintiri de mare valoare. Posesorii nu se despart uşor de ele findcă reprezintă o parte din viaţa lor, motiv pentru care cu fiecare ocazie, aducem multumiri familiei Botezatu din Şimleu, care în anul 1985 a donat galeriei, în calitate de moştenitori ai maestrului ceea mai mare parte din bunurile moştenite, pentru a completa colecţia.

Credem că cele mai îndreptăţite, relevante aprecieri asupra caracterului, a personalităţii omului şi pictorului Ioan Sima, sunt ale oamenilor care l-au cunoscut şi a căror păreri ni s-au păstrat prin intermediul scrisorilor. Răsfoind corespondenţa artistului, descoperi un om simplu cu suflet de copil, caracteristici ale unui maestru care s-a bucurat de înţelegere şi apreciere din partea celor dragi.

Colecția Sima rămâne un subiect de cercetare muzeografică și artistică, iar opera maestrului Ioan Sima o marcă de certă valoare locală a Zalăului și a județului Sălaj și a patrimoniului artistic național.

 

Marcela Băbănaș, muzeograf