Aboneaza-te la newsletter

Ana Maria Gîbu - Dintr-un vis în altul

Autor:

Martie 2014

- colecţia EPOSS a editurii Armonii Culturale -

Ne-a convins, prin cele cinci volume de poezie publicate, că este o prințesă a metaforei pentru care, așa cum singură afirmă, „poezia este ca o boală, o boală pentru care nu vreau să caut leacuri şi de care nu vreau să mă vindec. Sunt bolnavă/ pentru că stau într-o pădure/ de versuri şi cânt cuvinte/ mănânc salate din strofe /îmi răcoresc fruntea/ pe silabe de izvor/ nu mă supăr/ sunt bolnavă de poezie”/ (Sunt bolnavă de poezie). Poezia este şi va fi pentru mine un joc nesfârşit, joc fără reguli. Joc Aţa cu rima încrucişată/ sar coarda la mijloc de vers alexandrin/ dansez în ritm de strofe albe/ cântând arpegiu din elegii/ dorm cu sufletul pe haiku/ visez poezii dintr-un vers. (Joc fără reguli)”

În romanul de debut, Blestemații, ne-a condus într-o lume fantastică unde binele și răul, viitorul apocaliptic și speranța, realitatea și imaginarul se luptă pentru supremație, iar personajele, covârșitoare în diversitatea lor și extrem de bine conturate, sunt atât de vii, încât îți rămân întipărite în suflet și aproape că aștepți cu înfrigurare să le întâlnești pe stradă sau să-ți apară în vise, să te salveze din lumea în cădere sau din angoasele propriei ființe.

Ce surprize ne-ar mai putea oferi Ana Maria, vă întrebați, când ne-a demonstrat cu prisosință că nu există limite pentru cuvântul scris, că atât metafora (la superlativ!), cât și narațiunea lucidă, realistă, bine condusă pe tot parcursul unei scrieri de amploare, pot fi apanajul aceleiași minți sclipitoare, că talentul nu cunoaște vârstă?...Și iată că „recidivează”, în acest volum de proză scurtă, pentru a ne arăta cât de grațios știe să patineze dintr-un vis în altul, printre iubirile dintâi,  eterne sau dramatice sau cu final neașteptat, printre magia chimiei și cea a fizicii, transformate magistral în poveste (cum îi vor mulțumi profesorii pentru ajutorul în atragerea copiilor către aceste științe aparent dificile!), printre adevărate poeme în proză (pentru că, nu-i așa, un poet nu se poate dezice în cele din urmă de „blestemul” lirismului din genele sale!) sau povești science-fiction, doldora de imaginație dar extraordinar de solid documentate științific...Încântătoare sunt și eseurile care tratează teme grele, adevărate lecții de viață și de conduită morală, scrise cu o maturitate uimitoare.

Acest volum nu poate plictisi pe nimeni! Saltul din vis în vis, unul mai îndrăzneț și mai misterios decât altul, tematica atât de complexă și de variată va atrage, cu siguranță, cititori de toate vârstele sau gusturile literare!

 

Luminița Zaharia