Aboneaza-te la newsletter

2014 – Anul CAMIL PETRESCU

Autor:

Aprilie 2014

 

În luna aprilie, când se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu (9/22 aprilie 1894), Fundația Culturală ce-i poartă numele și revista „Teatrul azi” (continuatoarea publicației înfiinţate de scriitor în 1956)  și-au propus să-l sărbătorească într-un cadru independent de jubileele conjuncturale promovate cu mult mai mult sârg de decidenții actuali ai culturii române.

Declarând „Anul Camil Petrescu”, încercăm să aducem un firav spot de lumină asupra unei opere în mare măsură ignorată în valorile ei esențiale. Socotim că a venit timpul ca atât romancierul, cât și dramaturgul, teoreticianul de teatru, filosoful, poetul, gazetarul – creator și director de reviste, redutabil spirit polemic al epocii sale, să intre definitiv și deplin în conștiința publicului (îndeosebi a celui tânăr).

Programul aniversar se desfășoară sub egida Uniunii Scriitorilor din România, în luna aprilie, la Cluj, Timișoara și București, cu sprijinul generos al Muzeului Național al Literaturii Române, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Teatrului Național București și Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.

 

Calendarul evenimentelor

 

Cluj-Napoca, 9 aprilie 2014

           

Muzeul de Artă (Pța Unirii nr. 30) va găzdui de la  orele 17 o întâlnire cu opera lui Camil Petrescu. Compozitorul Cornel Țăranu va dărui publicului un moment muzical pe versurile autorului, în interpretarea soliștilor Ramona Eremia și Cristian Hodrea, precum și a ansamblului Ars Nova (dirijor Cornel Țăranu), iar actorii Miriam Cuibus, Kézdi Imola, Sorin Leoveanu și Bogdán Zsolt vor oferi un moment poetico-teatral. Vocea scriitorului citind din romanul Un om între oameni se va face auzită în acest context configurat de scriitorul Ion Vartic și criticul de teatru Florica Ichim.

 

Timișoara, 11 aprilie 2014

 

La orele 11, în spațiul Galeriei Calina (str. Mărășești nr. 1-3), va avea loc o întâlnire cu intelectualii și publicul din Timișoara, găzduită de profesor doctor Cornel Ungureanu, regizoarea Ada Hausvater, directoarea Teatrului Național timișorean, și criticul de teatru Florica Ichim.

Cu această ocazie, vor fi lansate ediția anastatică a revistei Cetatea literară, importantă publicație interbelică, precum și un volum bipolar conținând piesa Caragiale în vremea lui de Camil Petrescu și Procesul „tovarășului Camil”, document de istorie literară datorat scriitorului Ion Vartic.

În aceeași seară, la orele 19, actorii Teatrului Național Timișoara vor prezenta spectacolul Iată femeia pe care o iubesc (regia Mihaela Lichiardopol), singura montare după o piesă de Camil Petrescu ce se joacă, la ora actuală, în țara noastră. Reprezentația este urmată de o discuție cu publicul.

 

București, 23 aprilie 2014

 

Director al Teatrului Național în perioada februarie–decembrie 1939, scriitorul va fi evocat de personalități precum Nicolae Manolescu, George Banu, Ion Vartic, Ioana Pârvulescu, Paul Cornea, Cornel Ungureanu, Natalia Stancu ș.a. în cadrul unei întâlniri prietenești găzduite de actualul TNB la Sala Media. Colocviul va fi completat de lansări de carte și de o expoziție oferită cu generozitate de Muzeul Național al Literaturii Române.

 

Volumele lansate continuă seria de autorinițiată de Fundația Culturală „Camil Petrescu” în 2007. Au apărut până în prezent: Însemnări teatrale (2 vol.), Comentarii și delimitări în teatru (2 vol.), Jocul ielelor (piesă retipărită cu ocazia premierei de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Claudiu Goga),  Proză scurtă, Note zilnice, Doctrina substanței (2 vol.), Eugen Lovinescu sub zodia seninătății imperturbabile, titluri tipărite în colaborare cu Editura Cheiron (Vizual-Graph).

 

De-a lungul întregului an 2014, revista Teatrul azi oferă cititorilor săi, în fiecare număr, articole sub semnătura dramaturgului, directorului, teoreticianului de teatru Camil Petrescu. Toate pot fi consultate și on-line la http://www.teatrul-azi.ro/centrul-de-documentare-teatrala.

 

De asemenea,  prestigioasele reviste România literară, Observator cultural, Viața românească, Apostrof și Orizont vorpublica, în aceste luni, texte (încă neadunate în volum) din publicistica autorului.

 

În intervalul luni, 21 – duminică, 27 aprilie 2014, Radio România Cultural va difuza, sub genericul „Mari spectacole”, producții ale Teatrului Național Radiofonic cu texte de Camil Petrescu: Danton (în serial), Mioara și Un epilog, Un om între oameni, Act venețian, Mitică Popescu, Jocul ielelor, Iată femeia pe care o iubesc, Suflete tari.

 

Partenerii media ai Anului „Camil Petrescu” suntTeatrul Național Radiofonic și Revista Teatrală Radio.

 

 

Andreea Dumitru

 

redactor Fundatia Culturala „Camil Petrescu”
 www.teatrul-azi.ro