Aboneaza-te la newsletter

35.800 de lei strânşi în campania publică: „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“

Autor:

Iunie 2015

35.800 de lei strânşi în campania publică: „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ Mai este nevoie de circa 4.000 de lei pentru începerea lucrărilor

 

Autor:   Echipa Campaniei Publice

 

La circa patru luni de la demararea campaniei publice „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ şi lansarea apelului în mass media locală, naţională şi internaţională,  ne apropiem cu paşi mici de banii necesari demarării lucrărilor de susţinere a fundaţiei Casei lui Maniu. Astfel, în urma unui număr de 53 de donaţii în lei, euro, dolari sau lire s-a ajuns la suma de 35.800 lei, suma minimă necesară pentru demararea lucrărilor de susţinere a fundaţiei Casei lui Maniu fiind de 40.000 de lei.

 În aceste peste patru luni, de la începutul campaniei, s-au primit nenumărate semne, dovadă că mai există oameni cărora le pasă şi chiar mai sunt români pentru care identitatea naţională contează, indiferent în ce colţ de lume s-ar afla. Numărul celor care s-au implicat, într-un fel sau altul sau au dat un semn că apelul campaniei a ajuns până la ei, este surprinzător de mare şi fiecare a făcut cât a putut pentru a pune o cărămidă de susţinere la temelia unei case care „strigă“ după ajutor, de peste 15 ani, prin intermediul iniţiatorului proiectului, Cristian Borz. Donaţiile au venit atât din ţară cât şi din străinătate, procentul acestora fiind aproximativ egal, suma provenind de la donatorii din ţară fiind însă mai mare. Tot la un calcul sumar, se pare că un sfert din cei care au donat sunt din Sălaj şi la acelaşi calcul se poate vedea că majoritatea donatorilor sunt persoane fizice, printre care se regăsesc 6 firme şi o fundaţie.

 

Tot oamenii simpli şi-au tras de la gură

 

La fel de clar se vede, în schimb, că autorităţile locale, judeţene şi centrale se fac că plouă când vine vorba despre valorile naţionale şi că nu se-ndură să dea nici măcar 1 leu. Totuşi, după şedinţa de Consiliu Prefectural de vineri, 19 iunie, există semne de susţinere a campaniei publice, cel puţin la nivel declarativ.Astfel, aflat la Bădăcin alături de şefii deconcentratelor din Sălaj, prefectul Ionel Ciunt a promis susţinerea campaniei publice de strângere de fonduri prin implicarea directă a angajaţilor instituţiilor publice, către care se va face apel în vederea unor donaţii.

Până în prezent tot oamenii simpli şi-au tras de la gură şi au trimis cât au putut sau, de nu, măcar au pus mâna pe telefon şi: „Alo? Noi suntem….Noi nu vă putem ajuta cu bani, dar dacă aveţi nevoie de mână de muncă, noi venim şi facem ce e de făcut“, „Alo? Noi suntem de la E.Z. Vrem să facem o donaţie. Vrem să scriem un material şi, da, vrem să promovăm şi campania. S-au primit şi primele mesaje: „Dacă credeţi că două mâini harnice pot face ceva, eu vin acolo şi vă lucrez pe gratis mai multe zile.“, „Eu sunt departe de ţară, plecată din Sălaj. Dar faceţi o listă cu materialele de construcţie necesare şi o să contactez firmele de profil pentru donaţii.”, „Noi suntem firma cutare, ne ocupăm de reabilitări, trimite-ţi-ne nişte date despre ce presupun lucrările, şi să vedem cu ce vă putem ajuta.“, „Da. Noi acordăm sponsorizări. Trimite-ţi o cerere cu ce ar presupune reabilitarea casei şi o să o supunem analizei.“,,Noi am făcut proiecte de finanţare pentru mai multe clădiri, monumente istorice şi am obţinut finanţările. Ne putem întâlni să vedem ce se poate face concret.“ Şi semnalele de acest gen sunt multe. Cu alte cuvinte, tot mai mulţi oameni simpli răspund pozitiv unei campanii care trebuie să strângă toate cele necesare într-un timp foarte scurt, pentru a mai putea recupera locul în care Iuliu Maniu se simţea cu adevărat acasă. „La Bădăcin, parcă şi aerul este mai proaspăt. În liniştea grădinii uit greutăţile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă”.

Concret, însă, sunt deocamdată cei 35.800 de lei şi autorităţile care au intrat în silenzio stampa.

 

 

Ce trebuie făcut pentru a nu pierde Casa lui Iuliu  Maniu

 

În ansamblu, proiectul prevede reabilitarea clădirii, refuncţionalizarea clădirii ca şi muzeu, precum şi amenajarea unui centru destinat activităţilor tinerilor, fiind amenajată o sală de conferinţe.

Intervenţiile de primă urgenţă sunt ample, datorate multiplelor degradări structurale. Casa este construită în mai multe etape, din materiale diferite, unele elemente de structură fiind subdimensionate, punerea sub protecţie imediată nu se poate limita la refacerea învelitorii, care, într-un fel, ar stopa distrugerea continuă a monumentului. Singura intervenţie care ar fi putut fi făcută şi care ar fi fost foarte necesară este realizarea unei protecţii provizorii, peste învelitoarea existentă, cel puţin în zonele cu degradări care pun în pericol stabilitatea clădirii.

Demararea intervenţiilor în etape, cu costuri mai mici, în tranşe, presupune totuşi a fi asigurată o sumă relativ mare de bani. Nu se poate reface doar acoperişul, trebuie consolidaţi pereţii, iar aceştia trebuie să se sprijine pe o fundaţie care, de asemenea, necesită consolidare. Trebuie făcută şi o stabilizare a terenului.

Având în vedere pericolul care ameninţă monumentul, situaţia tot mai gravă datorată trecerii timpului, am încercat o eşalonare în etape, în funcţie de gravitatea problemelor. Astfel, totalul cheltuielilor aferente întregului proiect se pot împărţi în cheltuieli necesare pentru reabilitarea clădirii şi cheltuieli aferente dotării şi amenajării muzeului. Sumele necesare reabilitării clădirii, conform devizului din 2012, pot fi defalcate astfel: cheltuieli pentru intervenţii de primă urgenţă şi cheltuieli pentru alte lucrări, care includ finisaje, instalaţii, refacerea decoraţiilor, amenajare exterioară. Dacă a doua etapă se poate face fragmentat, în funcţie de fondurile care se vor asigura pe parcurs, prima etapă nu poate fi demarată decât având acoperite toate cheltuielile. De aceea s-a solicitat proiectantului să se calculeze valoarea acestei prime tranşe de cheltuieli, urmând să facem un efort în stângerea banilor.

Chiar dacă nu avem rezultate vizibile, putem să vă spunem că n-am scăpat nicio ocazie în a atrage atenţia asupra situaţiei grave în care se află casa memorială “Iuliu Maniu”.

– Clădirea este inclusă în lista de priorităţi pentru restaurare din anul 2010 până în prezent- 2015 la Ministerul Culturii

– A fost inclusă în lista de priorităţi solicitată de Agentia de Dezvoltare Regională N-V pentru fonduri structurale 2014-2020

– A fost inclusă în lista solicitată de OUB (Observatorul Urban Bucureşti) al UAR (Uniunea Arhitecţilor din România), şi apare pe site ca şi monument aflat în stare fizică foarte rea

– Am solicitat finanţare prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului de intervenţii în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public.

– Am depus un proiect la Ambasada Statelor Unite – Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) Ediția 2012

– În 2014 s-au solicitat fonduri SEE

 

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

 

Lei: RO22RZBR0000060002085400

Euro: RO18RZBR0000060002899205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

 

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj