Aboneaza-te la newsletter

Pelerinajul Șimleu Silvaniei - Bădăcin - Sighetu Marmației

Autor:

August 2015

Sâmbătă, 22 august 2015, la orele 14.30, ca în fiecare an la Biserica Greco-Catolică Sfânta Treime din Şimleu Silvaniei s-au întâlnit peste 80 de tineri din toate părţile țării pentru a porni într-o experienţă de comuniune, comemorare, rugăciune şi redescoperire a identităţii naţionale şi religioase.

 

PELERINAJUL ȘIMLEU SILVANIEI – BĂDĂCIN – SIGHETU MARMAȚIEI

               

O experienţă după care te întorci transformat! Lucrurile capătă valoare, istoria se pipăie cu mâna, credinţa se trăieşte intens.

Ideea acestui pelerinaj a fost frământată pe colinele Romei în anul 1999 când părintele Florian Gui, preot călugăr greco-catolic din Congregația Fiii Divinei Providențe (fondată de Sfântul Don Orione) încerca să contureze un posibil traseu de la Șimleu Silvaniei, prin Bădăcin (satul lui Iuliu Maniu), Bocşa (Simion Bărnuţiu) şi până la Sighetul Marmației (unde ș-au dat viața atâția însetați de adevăr) vizitând locurile de origine ale multora dintre cei care au marcat istoria secolului al XX-lea luptând pentru afirmarea naţională şi religioasă, cei care nu au făcut nici un compromis. Pentru ei lucrurile nu erau complicate, trebuia să spună da minciunii și toți ar fi devenit mari oameni de stat, ar fi rămas oameni de cultură, episcopi, preoți; așa au devenit pușcăriași. A avut rost jertfa acestor martiri? Până când tinerii îi vor căuta pot să spun cu tărie DA!!!

 

A fost un moment deosebit pentru noi ca sa-i vedem pe acești tineri plini de entuziasm, bucuroși că s-au reîntâlnit și reîncep o aventură alături de tinerii cu care au împărtășit deja în anii precedenți această experiență, dar și să cunoască alți tineri care fac pentru prima dată această experiență. Doar zâmbet și bucurie s-a putut citi pe fețele lor. Parcă curtea bisericii și apoi subsolul unde ne-am desfășurat programul de organizare pentru pornire a fost înfrumusețat de saluturi, îmbrățișări, entuziasm, cântece și fericire. Cum poate să fie mai frumoasă biserica decât așa? Oare unde-i Dumnezeu, dacă nu în această biserică inundata de bucurie lor și a noastră, văzându-i.

 

Este un lucru extraordinar că acest Pelerinaj a ajuns la a XVI-a ediţie şi tot mai mulţi tineri sunt dornici să facă această experienţă.

 

Tinerii sunt insetaţi de adevăr, sunt însetaţi de a cunoaşte ceea ce pe toate căile în România actuală se încearcă să li se ascundă. În acest pelerinaj dau mâna cu istoria adevărată şi întâlnesc realitatea pură pe care au trăit-o cei care au luptat pentru credinţă, adevăr şi libertate, rămânând cu ceea ce aveau ca valoarea cea mai autentică și profundă, care nu le-a putut-o lua nimeni, libertatea interioară.

 

Mulţumim din suflet Părintelui Florian Gui, pentru această lecţie de istorie şi cateheză făcută pe urmele şi pe mormintele eroilor şi ale martirilor și mulțumim acestor tineri pentru că ne-au adus mult entuziasm prin vizita lor. Mulțumim preoților și fraților călugări din Congregația Don Orione care-l susțin și-l însoțesc în organizarea acestui pelerinaj pe părintele Florian și care încă sunt cei mai mari susținători a tot ceea ce înseamnă martiriu și susținerea idei de redescoperire a acestui izvor care ar trebui să adape din plin sufletul bisericii și al neamului nostru.

Până nu ne vom întoarce cu adevărat la acest izvor, martiriul, și nu-i vom face loc să curgă pe toate cursurile și văile acestei țări nu vom cunoaște cu adevărat o vindecare de tot ce a însemnat atrocitatea comunismului ateu. Această experiență constituie o deșteptare a conștiinței pentru mulți dintre tinerii participanți. Ei pot să vadă, să perceapă și să simtă nu așa-zisul adevăr trucat, mușamalizat, ascuns sau inoculat de cei care doreau să ne controleze, ci adevărul trăit, cel pentru care cei care credeau în el s-au jertfit, au murit, n-au acceptat să le fie luat. Acești tineri merg să vadă și să cunoască oameni verticali, oameni adevărați, oameni care n-au făcut nici cel mai mic compromis atunci când a fost vorba de adevărul în care credeau, care nu s-au aplecat atunci când au știut că au dreptate, care nu au tăcut atunci când li s-a comandat, pentru că așa a vrut partidul, care au ținut mai mult la adevăr decât la propria viață. Acești tineri merg să cunoască și să întâlnească Oameni. Acești Oameni nu sunt morți, ei sunt mai vii ca oricând și până vor exista tineri care-i vizitează și care vor să-i imite vor rămâne vii. În aceste zile se întâlnesc Oameni și Tineri, prin urmare avem viitor! Țara aceasta are viitor. Le mulțumim și unora și altora.

Le dorim tinerilor un pelerinaj sfânt, profund, frumos, plin de roade spirituale, umane și formative, așa cum bunul Dumnezeu îl dorește pentru ei.

 

Domnul nostru Isus Hristos și Maica Preacurată să-i însoțească în calea pe care-au pornit.

 

Pr. Nicolae Bodea