Aboneaza-te la newsletter

Pe Dealul Țarinei, la Bădăcin, istoria românilor e la ea acasă

Autor: campanie publică

Februarie 2016

 

Echipa campaniei publice

Istoria... știința care păstrează vie memoria unei societăți, a unui popor, o înșiruire cronologică a unor evenimente care au avut loc în trecut. Însă, până la urmă, ce înseamnă asta pentru un om, un individ? Cine mai are nevoie de trecut, cine mai are nevoie ca unele fapte, unii oameni, care au însemnat ceva pentru ceea ce ești tu, astăzi, ca popor, să fie păstrați în memorie? Se pare că foarte puțini oameni, istoria, de-a lungul timpului, fiind de atât de multe ori interpretată și răstălmăcită, încât procesul acela obiectiv care ar trebui să stea la baza a ceea ce înseamnă istorie a lăsat locul narațiunii, o narațiune care, cosmetizată de fiecare narator în parte, nu mai e ceea ce ar trebui să fie - cartea de căpătâi al unui individ, al unei națiuni.

Cine mai are nevoie de istorie? Cei pentru care identitatea națională nu e confundată niciodată cu naționalismul. Cei care nu vor să uite. Cei care nu vor să-și vândă trecutul. Cei pentru care respectul pentru acei oameni care au făcut ceva, astfel încât ei, acum, să fie ceea ce sînt, nu dispare niciodată.

Iuliu Maniu

Cu o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României. Unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria țării noastre, a cărui principală calitate, cea care l-a consacrat în prim planul scenei politice, a fost moralitatea ireproşabilă -  „Oamenii politici sunt adversari, iar nu canibali”. A dus o luptă neîncetată împotriva sovietizării ţării de către autorităţile comuniste, împotriva dominației de orice fel, fiind unul din cei care au avut un rol primordial în crearea României Mari. Un om care s-a opus falsificării istoriei, plătind, pentru asta, cu prețul vieții, zăcând, de 63 de ani, într-o groapă comună, acolo unde istoria a fost aruncată la gunoi. Iar o parte importantă a istoriei a fost scrisă

Pe Dealul Țarinei, la Bădăcin,

acolo unde Casa lui Iuliu Maniu mai stă încă în picioare, acolo unde istoria, prin amintirea acestui om, își păstrează demnitatea.

Casa lui Iuliu Maniu... Din nepăsare ori din rea-voință, partea asta de istorie s-a vrut a fi uitată. Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin – Sălaj, monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, a ajuns la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi, mânaţi cu determinare de spiritul unui om puternic şi cu credinţă în Dumnezeu nu au reuşit să obţină decât promisiuni mari, grele şi multe.

Iar dacă, acum, Casa mai stă încă în picioare, asta se datorează, în primul rând, unor oameni care nu au vrut să lase timpul și nepăsarea statului să șteargă pagina asta de istorie, pagina asta de identitate națională. Iar acești oameni sînt cei care au donat, atât cât au putut, acei care au contribuit, prin ceea ce au făcut, la salvarea istoria naționale.

Pagina de istorie numită Casa lui Iuliu Maniu.

Se lucrează, în zilele acestea, la consolidarea preților casei, asta după ce s-a reușit consolidarea fundației, prin lucrările de subzidire demarate în luna noiembrie a anului trecut. Lucrări fără de care, fără doar și poate, acum, în locul casei ar fi existat o grămadă de moloz. Iar asta se datorează campaniei "Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!", prin cele peste 60 de materiale scrise care  au adus în atenția mass media locală, județeană, națională și chiar internațională demersurile care trebuiesc făcute pentru a salva casa, și anume, de a sensibiliza oamenii de rând, singurii care mai pot face ceva, instituțiile statului fiind, evident, total dezinteresate.

Doar cei care simt românește

s-au implicat, și au donat,fiecare, după putință. Oameni din țară și străinătate au pus mână de la mână, în încercarea de a nu lăsa să fie falsificată istoria, iar Iuliu Maniu să rămână, astfel, parte din istorie. Și e nevoie, în continuare, de susținerea românilor, pentru că banii strânși până acum nu sînt suficienți pentru reabilitarea în întregime a casei. O casă care pare că vrea să se salveze ea însăși, prin ceea ce scoate la iveală dintre pereții ei, prin crâmpeiele de istorie descoperite de cei care lucrează acolo, încercând să reabiliteze monumetul istoric.

E nevoie de sprijin. E nevoie de o mână de ajutor. Istoria, pentru a rămâne curată și nealterată ori răstălmăcită, are nevoie de cei care simt românește, indiferent unde ar fi. Casa din Dealul Țarinei de la Bădăcin, acolo unde Iuliu Maniu a făcut istorie, e a tuturor.

Pentru cei care vor și pot, au fost deschise conturile

Lei:    RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.