Aboneaza-te la newsletter

Casa lui Iuliu Maniu are nevoie de bani pentru continuarea lucrărilor

Autor: Echipa Campaniei

Februarie 2016

Casa lui Iuliu Maniu are nevoie de bani pentru continuarea lucrărilor. Un grup de români din Washington, interesat de soarta casei

Autor: Echipa Campaniei

În această lună, luna lui făurar, vremea a fost favorabilă lucrărilor, astfel că la Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin s-a trecut la consolidarea pereților și s-a refăcut un zid care s-a prăbușit în urmă cu două săptămâni. S-ar putea face mai mult decât atât, doar că banii donați de românii de suflet ca răspuns la Campania publică „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu” sunt pe terminate, astfel că lucrările începute vor rămâne în curând în coadă de pește cu toată bunăvoința firmei de construcții, care este dispusă să aștepte câteva luni până la plata facturilor.

Vineri, 19 februarie, șantierul a  fost vizitat de arhitectul proiectului de reabilitare, Octavian Muth, expertul tehnic Ioan Haiduc și ing. Lucian Tîrla – din partea proiectanților, iar din partea constructorului, de ing. Horia Moțiu și ing. Mirel Lețiu. S-au evaluat lucrările făcute până în prezent și s-au dat noi dispoziții de șantier. Problema este că lucrările care se derulează acum s-ar putea să depășească, ca și cost, suma de bani strânși prin intermediul campaniei.

„Am consolidat pereții. În mai multe puncte s-au decupat pereții la bază și s-au introdus grinzi din beton armat. Pereții care au fost afectați parțial s-au rezidit. O porțiune dintr-un perete exterior care  s-au prăbușit la începutul lunii februarie a fost refăcut. Am  fost zidite ușile și geamurile care au fost create în perioada comunistă. Au fost refăcuți în interior pereții originali pentru a reda casei vechea structură. Folosim donațiile venite în ultima perioadă, dar o să intrăm foarte curând în datorii.“

Reamintim că în primele nouă luni de la demararea campaniei publice „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”, mulți oameni inimoși din țară și străinătate au pus mână de la mână și au strâns peste 70.000 de lei, au fost mobilizate resurse umane și materiale, primii pași în salvarea monumentului istoric memorial au fost făcuți, iar că lucrările de reabilitare și consolidare a fundației Casei lui Iuliu Maniu au fost încheiate. De atunci s-au strâns în continuare alți bani, care vor fi folosiți la plata lucrărilor efectuate în această lună.

Astfel, cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, s-a finanţat proiectul tehnic de consolidare şi reabilitare, care a costat 15.000 lei, banii adunați în urma campaniei publice fiind folosiți la refacerea şi consolidarea fundaţiei. De asemenea, s-au făcut demersurile şi s-au obţinut avizele şi autorizaţiile necesare începerii lucrărilor, branşamentul electric şi organizarea de şantier, demolarea anexei “parazit” de lângă prispa laterală, anexă construită în anii comunismului.

Un grup de români din Washinton, alături de fostul consul SUA în România interesați de soarta casei

Tot la acest sfârșit de săptămână, sâmbătă noaptea, 20 februarie, via Skype, până la ora 03:00 am (ora României), pr. Cristian Borz, cel care are în îngrijire și încearcă din răsputeri de peste 15 ani să salveze casa, a răspuns întrebărilor adresate de un grup de români din Washington. Întâlnirea la care a luat parte și fostul consul SUA în România a fost organizată la inițiativa lui Dorin Munteanu, un tânăr din diaspora, care cunoaște foarte bine proiectul de salvare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu“. A fost vizionat spotul de campanie, iar participanții au primit informații despre stadiul actual al lucrărilor și pe suport de hârtie.

Un popor fără istorie e ca un om fără memorie

Casa Memorială Iuliu Maniu, construită în 1879, potrivit documentului găsit în fundația casei, document care dezvăluie numele celor care au lucrat la casă, e locul care mai păstrează încă viu spiritul celui care a fost marele om politic Iuliu Maniu. Iar asta în ciuda eforturilor autorităților comuniste, și, apoi, prin neimplicare și dezinteres, a celor care au condus țara după 1989, de a-l arunca în uitare pe cel care a avut curajul să pună mai presus de orice interesele românilor, cel care a făcut totul pentru ridicarea națiunii române în spiritul unei morale creștine, a unui naționalism luminat, cel care a refuzat să se înscrie în masonerie, pentru că “singurul ordin pe care trebuie să-l urmez conform conștiinței mele este al convingerilor mele”.

Chiar dacă prima etapă a lucrărilor de reabilitare și consolidare a fost finalizată, mai sunt multe de făcut pentru a se putea reabilita total monumentul istoric memorial, acolo unde se regăsește o parte importantă a istoriei poporului român. Istorie pe care nu avem voie să o lăsăm uitării, pentru că fără istorie, poporul român ar fi ca un om fără memorie, fără conștiință de sine.

Astfel, cei care doresc să sprijine acest proiect, o pot face donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400

Euro: RO18RZBR0000060002899205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj