Aboneaza-te la newsletter

Cărți câștigătoare

Autor: redactia

Martie 2016

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, revista și editura „Caiete Silvane”, în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj, Primăria municipiului Zalău și filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România organizează în 18 și 19 martie 2016 a noua ediție a Zilelor revistei „Caiete Silvane”.

Vineri, 18 martie 2016, de la ora 16, în Sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj vor fi lansate și cărțile câștigătoare ale primei ediții (2015) a Concursului de debut organizat de Editura „Caiete Silvane”. Cu acest prilej vor fi anunțate și cărțile câștigătoare ale ediției 2016 a concursului menționat, volume ce urmează să fie lansate la viitoarele (2017) Zile ale revistei „Caiete Silvane”.

 

Cristina-Monica Moldoveanu – cântece pe sub uşă

 

Carte câştigătoare a primei ediţii a Concursului de debut (2015), secţiunea Poezie, organizat de Editura „Caiete Silvane”, parte din proiectul dedicat celei de-a noua ediţii (2016) a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, manifestare organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Născută în Bucureşti în 1971, Cristina-Monica Moldoveanu a început să scrie poezii în 2007. Din 2010 îşi traduce o parte din scrieri în limba engleză. Scrie şi haiku.

Poeziile sau textele sale în proză au apărut în ziarul Opinia din Buzău, în revistele Renaşterea literară, Oglinda literară, Luceafărul (la rubrica „Dintre sute de catarge”), Helis, Sintagme literare, Singur, în revistele indiene Connifer Calls şi Bizz Buzz, în ediţia on-line a jurnalului Wordgathering, în Bewildering Stories, în revista trimestrială Off the Coast, în Up The Staircase, The Barefoot Review, A Little Poetry, în antologia colectivă de poezie şi proză Confluenţe lirice 2012, în antologia colectivă de poezie a site-ului Casa Gândului (2012 şi 2014).

Haiku-urile sale au apărut în antologiile colective Ţipăt de cocor, Stol de cocori, în antologia de senryu Zi de chenzină, în antologia de haiga Peindre en poésie, în revista română Haiku, în Ploc!, Asahi Shimbun, Sketchbook, Multiverses, Notes from the Gean, Ardea, Mainichi Daily News, Daily Haiga, The Herons Nest, Lynx, The living haiku anthology - Under the Basho, Moongarlic, Frogpond şi A Hundred Gourds

 

 

Monica I. Costea – Poezica

 

Carte câştigătoare a primei ediţii a Concursului de debut (2015), secţiunea Proză, organizat de Editura „Caiete Silvane”, parte din proiectul dedicat celei de‑a noua ediţii (2016) a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, manifestare organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

 

Profesoară de limba şi literatura română / limba şi literatura franceză la Colegiul Naţional  „Petru Rareş”, Piatra-Neamţ, judeţul Neamţ.

 

Activitate profesională:

Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi,  Facultatea de Filologie, secţia Limba Română – Limba Franceză, finalizată ca șef de promoție.

Doctorat în Litere, cu lucrarea Structuri stilistice ale antinomiei în opera eminesciană, începută cu prof. dr. Mihai Drăgan, terminată în anul 2000 cu prof. dr. Dan Mănucă; distincția obținută – Cum laude.

Activitate de traducător: articole şi patru volume traduse din H. de Balzac, Guy de Maupassant, Louis Lavelle pentru Editurile Moldova, Timpul, Institutul European din Iaşi.

Activitate de critic literar: peste 40 de articole, studii, recenzii publicate în revistele „Limba română” din Chişinău, „Perspective” din Cluj, „Moldova” „Timpul”, „Cronica”, „Convorbiri Literare”, „Neamul Românesc” din Iaşi, „Spiritul critic” din Pașcani, Editura „Institutul European” din Iaşi.

Co-autor la volume de didactică/pedagogie, materiale auxiliare pentru elevi publicate de Editura Moldopress din Pașcani, Editura Cetatea Bâtca Doamnei din Piatra Neamț și Editura Didactică și Pedagogică din București.

În anul 2007 primeşte Premiul „Mihai Eminescu” pentru critică literară al Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din Bucureşti, în cadrul unui concurs de critică literară cu participare internaţională, patronat de Ministerul Culturii.

25 de ani de profesorat – profesor de limba şi literatura română, titular prin concurs la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu”, Paşcani, judeţul Iaşi și la Colegiul Naţional „Petru Rareș”, Piatra Neamț, județul Neamț.

Membru al ANPRO – Asociaţia profesorilor de limbă şi de literatură, participant la două sesiuni naționale de comunicări ştiinţifice, Timişoara şi Cluj.

Participare la programe europene:

- Seminarul european Competenţele interculturale – parte integrantă a programelor şcolare – Academia Bad Wildbad, Germania, 2009 – Bursă Pestalozzi, Consiliul Europei;

- Stagiile Idei practice pentru a preda literatura în sala de clasă – International Projects Centre, Exeter, Marea Britanie, 2009, Scriindu-ţi drumul pentru o engleză mai bună – Jurnale, memorii, bloguri şi scrierea creativă – University of Limerick Language Centre, Irlanda, 2010 și Eşti pregătit să fii creativ...? – Ankara, Turcia, 2011.

 

Text coperta IV:

Copăcelul acestei cărţi are drept rădăcină o idee simplă… Fiecare om are o poveste. Fiecare om este o poveste. Istoria lui personală, împletită inextricabil cu Istoria cea mare a vremurilor, mărturiseşte această poveste care, veselă, tristă, simplă, complexă, schiţată, finisată, repetabilă, unică, merită spusă. Cartea prezintă întâlnirea unui tânăr şi a unei bătrânici care încearcă să îşi găsească locul sub soare, conturându-se pe fundalul perioadei comuniste, cu umbrele ei întinse peste prezent − deci a felului în care oamenii trec prin timp şi timpul trece prin ei…

Dar vorbeşte şi despre raporturile între generaţii, mereu mai înstrăinate unele de altele, despre nevoia de bunici a universului de astăzi − de o armată de oameni care să ne mai lege, pe firul subţire al sângelui şi al înţelepciunii, de trecut, de valorile lui, de istoriile săpate în memoria colectivă, care să ne ajute să trăim într-o lume pe care, fără  ştiinţa lor de viaţă, nu o mai putem stăpâni…

Prin crengile mlădioase, prin frunza fiecărei pagini, adie vântul unei vârste în care poveştile erau spuse frumos şi aveau la capăt un rost. Copăcelul cărţii, chiar fără să o ştie, va deveni cântător şi şoptitor sub lumina din ochii cititorului.

 

 

Autoarea

 

 

Mihaela Bude, Ideea imperială în literatura central-europeană

 

Carte câştigătoare a primei ediţii a Concursului de debut (2015), secţiunea Critică şi istorie literară, organizat de Editura „Caiete Silvane”, parte din proiectul dedicat celei de-a noua ediţii (2016) a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, manifestare organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

 

Mihaela Bude este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universității de Nord Baia Mare, secția română-etnologie (2003), cu un Masterat în Literatura română și modernismul European (2014).

Începând cu anul 2006 este profesoară de limba și literatura română la Școala Gimnazială Cupșeni-Libotin, Maramureș. A publicat: în cadrul Colocviilor didactice şi culturale, Târgu Lăpuş, în volumul Educaţie şi cunoaştere sub semnul modelelor, Editura Proema, eseul „Dascălul ca model psihosocial” (2014); în cadrul Colocviilor Didactice Naţionale, în volumul Coordonate ale literaturii române contemporane. Generaţia ’60 la semicentenarul ei literar, Editura Galaxia Gutenberg (2015), lucrarea „Ileana Mălăncioiu – poeta vrăjitoare. Poezia ca magie”.

Volumul de față, Ideea imperială în literatura central-europeană, cu care a obținut Premiul pentru critică şi istorie literară în cadrul Concursului anual de debut al Editurii Caiete Silvane, ediţia 2015, are la bază lucrarea de disertație realizată în anul 2014, în urma absolvirii masteratului.

 

Mihaela Opre - Imaginarul evanghelic apocrif al jertfei hristice în romanul

secolului XX

 

Carte câştigătoare a primei ediţii a Concursului de debut (2015), secţiunea Eseu, organizat de Editura „Caiete Silvane”, parte din proiectul dedicat celei de-a noua ediţii (2016) a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, manifestare organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

 

Mihaela Opre (n. 1978, Ploiești) a absolvit Școala Normală din orașul natal în anul 1997, urmând apoi cursurile Facultății de Psihologie și Științele Educației, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, specializarea pedagogie – limba și literatura română, obținând licența în anul 2001; studii aprofundate: master în Management educațional (2007), la Universitatea „Vasile Goldiș”, Arad și apoi, master în Istoria imaginilor – istoria ideilor (2009) și respectiv, doctorat în filologie, Magna cum laude (2012), ambele la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. În timpul studiilor doctorale, a avut prilejul de a studia în cadrul bibliotecilor Universității din Bologna. A participat la un proiect Erasmus+ (2015) la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Zalău, instituție unde lucrează și în prezent ca profesor. A publicat numeroase articole de specialitate în revistele: Caiete Silvane, Discobolul, Interferenţe în educaţie (Revistă naţională de educaţie), Colocvii didactice, în volumul colectiv Comunicare, context, interdisciplinaritate. Volumul Imaginarul evanghelic apocrif al jertfei hristice în romanul secolului XX a câștigat Concursul de debut al Editurii Caiete Silvane, secțiunea Eseu.