Aboneaza-te la newsletter

Lansare de carte la CCAJS

Autor:

Iunie 2016

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS) vă invită vineri, 17 iunie, de la ora 13, în Sala „Dialoguri europene” de la CCAJS, la evenimentul prilejuit de lansarea cărții „Se-ntorc moșierii” de Paul Beldi Ladislau, volum apărut în colecția „Scriitori sălăjeni” a editurii „Caiete Silvane”.
 
Din cuvântul autorului
Când veți lua în mână această cărticică și-o veți și răsfoi cât de cât, nedumeriți, poate vă veți întreba:  „Ce este această scurtă scriitură”?...  „Ce fel de gen literar ar reprezenta??”...  „O nuvelă istorică inventată, dar cu personaje reale?”...   Ori:  „o cronologie familială de restitutio in integrum ale unor familii nobiliare care au pătimit odată cu instalarea regimului comunist și de la noi?”... Răspund simplu: da. Poate fi  „totul”... comasat la un singur loc. O  „poveste” romanțată ale unor  vremuri vechi și apuse. Pierdute... Cu toate valorile și lipsurile ei.  „Povestiri” reale pe care le-am aflat din relatările directe ale părinților, ale bunicilor mei... în momentele lor scurte de destăinuiri... Sigur, în povestirile lor reale, ei au mai  exagerat. Au exagerat  în suferința lor nețărmurită. O acerbă suferință,  neînțeleasă de către mine, fiind doar un copil curios la acea dată, și atât... Încet încet însă, crescând, îmbătrânind... în fața ochilor mei, pentru un scurt moment, am trăit revelația!... Adică, pentru o clipă, am văzut în totalitate „oglinda”... S-a spart însă, imediat, în mii și mii de cioburi, la tresărirea mea. Deși se zice că: „Nu aduce noroc”, eu am cules de jos un ciob de oglinjoară . Am păstrat-o la sufletul meu mulți ani, cu evlavie... Cu ajutorul ei, în momentele mele de taină, am reușit să privesc  „dincolo”!... Adică în lumea ireală a părinților și bunicilor mei care nu mai sunt în astă lume de multă-multă vreme. În „lumea” familiilor ardelene înnobilate, precum: Szilvassy, Bornemissza, Banffy, Wesselenyi, Beldi, Kornis... (...)
Paul Beldi Ladislau
 
Personajul principal al acestei cărți este... Paul Beldi Ladislau. Personaj misterios, trist, însingurat, ce tânjește după vremurile când era acasă. Astăzi, personajul-narator, printr-o scriitură accesibilă, ne îndeamnă să ne căutăm fiecare originile, neamul, speranțele. Ne îndeamnă la un necesar exercițiu de luciditate.
 
Daniel Săuca