Aboneaza-te la newsletter

Eveniment editorial

Autor:

Septembrie 2016

Eveniment editorial

La editura „Caiete Silvane” au fost reeditate două cărți de referință : „Schița monografică a Sălajului” și „Oameni din Sălaj”

În colecția „Restituiri” a  Editurii „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj au apărut două cărți de referință pentru istoria județului, reeditarea lucrărilor „Schița monografică a Sălajului” de Dionisie Stoica și Ioan P. Lazăr (ediția princeps – „Schița monografică a Sălagiului”, „Victoria”, Institut tipografic și de editură, Șimleul-Silvaniei, 1908) și „Oameni din Sălaj. Momente din luptele naționale ale românilor sălăjeni” de Ioan Ardeleanu Senior (ediția princeps – Așezământul tipografic „Luceafărul”, Zalău, 1938), ambele volume fiind prefațate de istoricul Marin Pop.

Despre „Schița monografică a Sălajului”:

„Lucrarea de faţă are o importanţă deosebită pentru istoriografia românească din Sălaj, deoarece este prima sinteză istorico-etnografică. Odată cu trecerea timpului a devenit o carte rară, în prezent mai existând doar câteva exemplare în colecţiile muzeale, biblioteci sau arhive. Şi din aceste considerente considerăm lăudabilă iniţiativa Editurii Caiete Silvane de a tipări o nouă ediţie şi a o reda unui public cititor cât mai numerous”.

Marin Pop

Despre „Oameni din Sălaj”:

„Din păcate, odată cu instaurarea regimului comunist, lucrarea a fost trecută la index, deoarece descria viaţa şi activitatea exemplară a elitelor sălăjene, care acum erau catalogate cu termenii nemeritaţi de «reacţionari, exploatatori» etc. Ea revine în actualitate după anul 1989, devenind o carte rară. După cunoştinţa noastră, în momentul reeditării mai existau doar câteva exemplare, la muzeu, arhive şi biblioteci. Şi din aceste considerente, credem că reeditarea lucrării era absolut necesară, la fel ca multe alte lucrări trecute la index în timpul regimului comunist, care aşteaptă să fie redate sălăjenilor”.

Marin Pop

Au contribuit la editarea celor două cărți menționate: Daniel Săuca (editor); Daniel Hoblea (redactor); Marin Pop (prefațator); Oana – Maria Barariu – Săvuș (corectură); Cristian Niculaș (tehnoredactare); Marius Soare,  Balint Tibor și Major István (scanări). Cu sprijinul Bibliotecii Județene „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj și al conf. dr. Valentin Șerdan-Orga. Cărțile vor fi lansate în cursul acestui an, în cadrul unui eveniment care va fi anunțat din timp.