Aboneaza-te la newsletter

Zilele revistei Caiete Silvane

Autor:

Martie 2017

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Revista și Editura „Caiete Silvane”

în parteneriat cu

Consiliul Județean Sălaj, Primăria municipiului Zalău și filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România

Zilele revistei „Caiete Silvane”

Ediția a X-a, 24-25 martie 2017

Credem în cultură! De 12 ani

 

Vineri, 24 martie 2017

Ora 13: Întâlniri ale scriitorilor prezenți la Zilele revistei cu profesori și elevi de la Colegiul Național „Silvania”, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” și Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău;

Ora 16,30: Sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj: anunțarea câștigătorilor concursului anual de debut al Editurii „Caiete Silvane” (ediția 2017); lansarea cărților câștigătoare ale celei de-a doua ediții a concursului menționat:  Octavia Floricică, „Mircea Cărtărescu - «Levantul». Metafora Turnului Babel”; Pîrvu Ionică, „Descărcătorul roz”; Voichița Lung, „Jocul de-a anotimpurile”; lansări de carte: Carmen Georgeta Ardelean, „Polifonii în wordissimo” (Editura Caiete Silvane, 2017); Artemiu Vanca, „Caleidoscop nostalgic. Oameni și întâmplări” (Editura Caiete Silvane, 2017); Poeme pentru „Caiete Silvane” (Editura Caiete Silvane, 2017); Daniel Săuca, „Un bou în anul maimuței” (Editura Mega, 2016); Marcel Lucaciu, „Floreta de exercițiu” (Editurile Caiete Silvane & Școala Ardeleană, 2017).

Lansări/prezentări de cărți și reviste, lecturi publice ale scriitorilor prezenți, din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Maramureș, Dolj, Mureș, Alba.

Momente muzicale instrumentale clasice: cursanți de la secția Școala Populară de Arte și Meserii a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, tineri îndrumați de profesorii Mădălina Vid, Vasile Soran și Sergiu Chirilă.

Expoziție de fotografie: Pîrvu Ionică, „Împletitoarea de nuiele” (cu sprijinul Asociației „Sinaptica”).

Sâmbătă, 25 martie 2017

Itinerarii cultural-turistice în județul Sălaj. Lansări/prezentări de cărți și reviste, lecturi publice ale scriitorilor prezenți.

Parteneri: Instituția Prefectului Județului Sălaj, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Direcția Județeană de Cultură Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Cenaclul literar „Silvania”, Arhivele Naționale filiala Zalău, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” filiala Zalău, Asociația culturală CreArt, UJS Cartel Alfa filiala Sălaj, Colegiul Național „Silvania”, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”,  Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău, primăriile Camăr și Carastelec, Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj

Sponsori: Sarmis, Universal Co

Parteneri media: Magazin Sălăjean, Sălăjeanul, Graiul Sălajului, Sălăjeanul TV, Sălajul pur și simplu, Radio Transilvania Zalău, ZTV.ro, Szilágyság, Hepehupa

 

Cărți apărute la Editura  „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, lansate la cea de-a 10-a ediție a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, 24-25 martie 2017

 

Marcel Lucaciu, Floreta de exerciţiu (în colaborare cu Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca), Colecţia „Poesis”

„Reunind, într-o variantă revizuită, volumele de versuri Scrisori către Isolda (1995), Poemul care a împuşcat metafora (2000) şi Flori de cuc (2015), antologia de faţă nu e doar o «oglindă purtată pe marginea drumului» creaţiei autorului care a rotunjit, în dreptul său, o jumătate de secol, ci, mai cu seamă, o dovadă incontestabilă a faptului că Marcel Lucaciu e, de mai bine de două decenii, un asiduu creator al unui breviar de ontopo(i)etică. Cu un titlu simbolic, preluat de la un poem din chiar primul volum, floreta de exerciţiu demonstrează, la o lectură atentă, că parcursul liric al autorului a fost fundamentat apolinic (în sensul conferit de Nietzsche, de atitudine meditativă), discret orchestrat şi cu surprinzătoare irizări alternative ale zonelor absconse ale obsesiilor existenţiale, ca într-un amplu spectacol dramatic” (Carmen Ardelean).

 

Poeme pentru Caiete Silvane, Colecţia „Antologii”

Volumul cuprinde creaţii apărute în revista „Caiete Silvane”, la rubrica „Poem/Poeme pentru Caiete Silvane”, în intervalul aprilie 2010 – februarie 2017. În această ediţie s-a selectat câte un poem de la fiecare dintre autorii publicaţi la această rubrică, în intervalul temporal amintit: 68 de autori – 68 de poeme. În ordinea apariţiei în volum, au fost antologaţi următorii poeţi: Liviu Ioan Stoiciu, Claudiu Komartin, Ioan Es. Pop, Ioan-Pavel Azap, Ion Mureşan, Lucian Scurtu, Daniel Hoblea, Dan Damaschin-Masaccio, Virgil Diaconu, Traian Ştef, Adrian Popescu, Daniel Corbu, Dumitru Chioaru, Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu, Vasile Ciherean, Viorel Tăutan, Vasile Muste, Ana Blandiana, Liviu Antonesei, Lucian Vasiliu, Ioan Pintea, Daniel Săuca, Mircea Petean, Ioan Moldovan, Kelemen Hunor, Lucian Perţa, Aurel Pantea, Maria Pal, Vasile Dâncu, Cosmin Perţa, Ioan Nistor, Olimpiu Nuşfelean, Gavril Moldovan, Marin Mălaicu-Hondrari, Aurel Rău, Vasile G. Dâncu, Diana Corcan, Ion Buzaşi, Alexandru Jurcan, Adrian Suciu, George G. Asztalos, Valeriu Mircea Popa, Sebastian Reichmann, Ion Scorobete, Rodica Marian, Radu Vancu, Ruxandra Cesereanu, Szentmártoni János, Viorel Mureşan, Ştefan Baghiu, Dinu Flămând, Ion Pop, Mihai Măniuţiu, Emilian Galaicu-Păun, Gellu Dorian, Nicolae Băciuţ, Nicolae Coande, Ion Cristofor, Gheorghe Pârja, Valentin Talpalaru, Vlad Moldovan, Adrian Alui Gheorghe, Andrei Codrescu, George Vulturescu, Victor Munteanu, Marcel Lucaciu, Ştefan Manasia.

 

Pîrvu Ionică, Descărcătorul roz, Colecţia „Roman”

Carte câştigătoare a celei de‑a doua ediţii a Concursului de debut (2016), secţiunea Proză, organizat de Editura „Caiete Silvane”, parte din proiectul dedicat ediţiei a zecea a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, manifestare organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (Zalău, 24‑25 martie 2017).

Câteva spicuiri din notele autobiografice: „S-a născut în 1968, în Drobeta Turnu-Severin. (…) Zilele și nopțile Revoluției din 1989 le-a petrecut ca voluntar, cu un Kalașnikov cu muniție de război în mâini, apărând orașul natal de teroriști. În timpul șomajului s-a calificat ca operator PC și, de plictiseală, s-a angajat, pentru aproape un an, ca DJ într-un bar. După primii doi ani de facultate, parcurși la fără frecvență, a mai făcut trei ani la zi și a terminat dreptul cu o lucrare de licență despre psihologia victimei. (…) După aventura de jurist, a scris și implementat proiecte la o fundație și s-a «distrat» ca expert la Comisia de Cultură a Camerei Deputaților. De aici, a ajuns să conducă fostul Centrul de Pregătire Profesională în Cultură al Ministerului Culturii, perioadă în care a făcut un doctorat în etnografie și drept la Institutul de Etnografie al Academiei Române. Pe lângă o plăcere specială de a se plimba prin munți, cu rucsacul și cortul în spate, face inutil de multe fotografii. Scrisul i se întâmplă fără un motiv special, încă de prin clasa a IV-a” (Autorul).

 

Carmen Georgeta Ardelean, Polifonii în wordissimo, Colecţia „Scriitori sălăjeni”

„Câştigătoare a Concursului de Debut al Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor cu un eseu despre Hortensia Papadat-Bengescu, «marea europeană» a literaturii române, Carmen Ardelean proba de la început remarcabile calităţi de bună-conducătoare-de-carte: plăcerea şi ştiinţa de a divaga original pe marginea textelor altora, cu recurs la o bibliografie atent şi polemic asimilată; fineţea ochiului analitic; eleganţă şi limpezime a frazei, plus o ştiinţă a sintetizării exersată şi ca profesoară de literatură. Prezentă în miezul vieţii literare, cu un accent vag sentimental pe manifestările ei silvane, scrie despre cărţi şi evenimente culturale de toate mărimile, conştientă că piscurile sunt mai vizibile când se proiectează pe forfota unui molcom peisaj de şes. În plus, ea nu e niciodată un «critic singur», cum ar zice Al. Cistelecan. Trimiterile frecvente la comentariile altora dau consistenţă enunţurilor proprii şi le aşază, deliberat şi cu aplomb, într-un context evaluator larg şi nuanţat. Pe scurt, o voce critică în creştere, pe care te poţi bizui” (Irina Petraş).

 

Octavia Floricică, Mircea Cărtărescu – „Levantul”: metafora Turnului Babel, Colecţia „Eseu”

Carte câştigătoare a celei de‑a doua ediţii a Concursului de debut (2016), secţiunea Critică şi istorie literară, organizat de Editura „Caiete Silvane”, parte din proiectul dedicat ediţiei a zecea a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, manifestare organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (Zalău, 24‑25 martie 2017).

„Precizare: «Levantul» a rămas neatins de mânia zeilor. A rămas, în mare parte, neatins şi de curiozitatea cititorilor. Mai întâi, pentru că nu se adresează unui lector obişnuit, ci unuia cultivat, elitist, rafinat cunoscător al literaturii române şi degustător al aromelor bogate ale registrelor stilistice ale limbii. Mai apoi, pentru că este o epopee în 12 cânturi şi peste 1000 de versuri, care se citeşte mai uşor în rezumate. Am lărgit intenţionat aria citatelor, oferind astfel un sprijin pentru cititor şi, poate, un motiv să citească poemul în întregime” (Autoarea).

 

Voichiţa Lung, Jocul de-a anotimpurile, Colecţia „Poesis”

Carte câştigătoare a celei de‑a doua ediţii a Concursului de debut (2016), secţiunea Poezie, organizat de Editura „Caiete Silvane”, parte din proiectul dedicat ediţiei a zecea a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, manifestare organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (Zalău, 24‑25 martie 2017).

„Voichiţa Lung se distinge prin rafinament, sensibilitate, profunzime şi o trăire efervescentă, consumate în interioritatea-i fragilă. Prezentul op surprinde prin francheţea expresiei artistice, prin luciditate poetică şi prin maturitatea trăirilor. Autoarea ne propune un exerciţiu de sinceritate, topit într-o materie lingvistică melodică, de asemenea imagistică şi ludică. Dimensiunea ludică a artistei se camuflează ingenuu în elementele de compoziţie” (Imelda Chinţa).

 

Artemiu Vanca, Caleidoscop nostalgic: oameni şi întâmplări, Colecţia „Scriitori sălăjeni”

Volumul de faţă ne propune o incursiune într‑un mozaic multicolor de trăiri personale. Prozatorul Artemiu Vanca dă viaţă lumii aducerilor‑aminte şi a prezentului văzut cu ochii plini de înţelepciune, dar şi de curiozitate şi vioiciune tinerească, ai unui scriitor ajuns la vârsta senectuţii pe care încearcă să o conjure prin actul de creaţie. (…) Timid prin excelenţă, Artemiu Vanca afirmă undeva: «Scriu, oricum, mai uşor decât povestesc». Iar prozele sale, măiestrit închegate, fac dovada talentului său narativ şi a ambiţiei de a nu conteni să se povestească şi să ne povestească scriind” (Alexandra Vişan)