Aboneaza-te la newsletter

Radu Boroianu, ex-președinte al Institutului Cultural Român (ICR, 2015-2017)

Autor: Liliana Popa

Mai 2018

Liliana Popa: Ce reprezintă Constantin Brâncoveanu atât pentru ICR, cât și pentru România ?

Radu Boroianu: Toate aceste lucruri (proiectele despre promovarea lui Constantin Brâncoveanu) au fost în atenția noastră. Am încercat să le facem și din acest motiv dorim să ne dezvoltăm. Proiectul Premiilor Constantin Brâncoveanu, inițiativă a Fundației Alexandrion, ne vine mănușă. Constantin Brâncoveanu este primul mare nume de spiritualitate românească. El este primul care înțelege că spiritualitatea este comună și adună, în proiectele sale arhitecturale, atât influența Orientului creștin, cât și influența Occidentului creștin. Stilul brâncovenesc este prima sinteză de cultură europeană care aparține României și care nu a fost până acum foarte bine pusă în valoare.

Liliana Popa: Mă bucur că într-o lume care se îndreaptă spre globalizare, unde întreaga omenire este pusă sub semnul egalității, valorile, indiferent de ce vremuri vor veni, nu vor pieri niciodată. Se vor naște alte conștiințe, iar cele care au fost nu vor dispărea.

Radu Boroianu: Proiectul globalizării este un eșec constatat de toți marii gânditori europeni. Vă dau exemplul lui Thierry de Montbrial, una dintre cele mai fabuloase minți ale omenirii, care spune că s-a ales praful de acest proiect, pentru că a fost prost gândit, sărind peste etape și punând în față doar finanțele și comerțul! Or, nu aceasta este profunda legătură a omenirii! Aplatizarea culturii europene nu este în folosul Europei. Dacă Europa a fost importantă atâtea secole se datorează și retortei de inteligență și creativitate. Dacă vrem să nu mai existe ca atare, toată esența valoroasă a Europei se va disipa. Francezii, britanicii, germanii se plâng de emigrarea intelectualilor în SUA. Nu putem merge la infinit în acest fel, întrucât Europa se distruge în lipsa unității culturale!

Liliana Popa: Patrimoniul nu constă în dimensiuni, ci în valoare. Dacă tot ceea ce există în Europa este valoros, așa va rămâne, indiferent de exodul minților spre SUA.

Radu Boroianu: Este adevărat, valoarea rămâne aici, dar dacă noi ne îndreptăm în altă parte, în virtutea globalizării, vom avea majoritatea patrimoniului sub pământ. Noi trebuie să o punem în evidență, să o valorizăm dinamic în societate! Prin identitățile naționale, apoi prin identitatea culturală europeană acest continent și fiecare țară își recâștigă capacitatea vitală. Nu este ceva care se opune altei forme, ci se constată că globalizarea nu a adus decât distrugere!

Liliana Popa: Spuneați că urmașii lui Brâncoveanu, profesori la Sorbona, dacă nu sunt interesați de aceste proiecte, nu au legătură istorică cu faptele martirice ale ascendenților lor.

Radu Boroianu: Nu vreau să mă întorc cu o privire critică asupra persoanelor menționate! Sunt persoane stimabile, profesioniști în domeniile lor, iar problema pusă astfel este o chestiune de familie.