Aboneaza-te la newsletter

Ioan F. Pop - premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad

Autor:

Decembrie 2019

Scriitorul, eseistul și poetul Ioan F. Pop, autor a zece cărți de poezie, filosofie, jurnal de idei, cogitațiuni și eseuri, a fost răsplătit cu „Premiul pentru poezie" al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad, pe anul 2018, pentru volumul poeme abandonate în cuvinte, al cincilea volum de poeme al autorului, apărut la Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2018, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj. Scriitorul orădean se află la al treilea premiu decernat de filiala arădeană a USR. Cărțile sale au fost bine primite de critica de specialitate, despre ele pronunțîndu-se, în cele mai importante reviste, cei mai reputați exegeți și teoreticieni literari. Gala premiilor literare a avut loc în ziua de sîmbătă, 7 decembrie, 2019, la Casa Jelen din Arad.

„Încercînd oarecum să uit poezia, constat că ea îşi anexează unele formulări, confiscă unele semnificații, abate traiectoria semantică inițială și schimbă structura fonemică a unor expresii. Se face stăpînă pe aproape toate încercările polisemice care bat timide în zarea unei file nescrise. Nedorind (sper) să mă părăsească de tot, poezia s-a insinuat tacit în textura altor pagini, continuînd, oarecum clandestin, să mă scrie ea pe mine. Pur și simplu mi-a deturnat cîteva texte care aveau inițial o altă destinație introspectivă, punîndu-le inefabilele măști ale poeticității. Prins în imperativul acestui joc texistențial, niciodată nu știu cînd începe ficțiunea și cînd se termină realitatea cuvintelor, cînd stranietatea unei clipe poate fi captată într-o indeniabilă trăire poetică”, spune autorul în Cuvîntul înainte al cărții.

            „Cartea lui Ioan F. Pop, poeme abandonate în cuvinte, este exact ceea ce anunța poetul în micul său Cuvânt înainte: o combinație de textualism și existențial, o carte cu adânc substrat filosofic, menită să dea de gândit, de pe urma căreia cititorul va înțelege mai bine viața (chiar propria sa viață) și poezia, pe fondul unor certe satisfacții estetice. Ioan F. Pop este un poet cerebral, rafinat în gândire, posesor al unui bogat imaginar poetic texistențial, prin intermediul căruia cititorii de azi pot descoperi câteva dintre elementele care au făcut faima generației optzeci și care azi par să fi intrat într-un con de umbră. Poezia sa se citește cu interes și îndeamnă la reflecție”, după cum afirmă cunoscutul critic literar Tudorel Urian.

           

IOAN F. POP s-a născut în 4 ianuarie 1959, în Valcău de Sus, Judeţul Sălaj. Şcoala primară în satul Fizeş, comuna Sîg, acelaşi judeţ. Liceul de Filologie-Istorie din Oradea. Este licenţiat în Teologie-Istorie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. Master în cadrul aceleiaşi universităţi. Doctor în filozofie al Universităţii „Babeş-Bolyai”. Stagii de cercetare la Roma şi Paris. A lucrat la întreprinderea Metalica, a fost redactor la Gazeta de Vest, redactor (fondator) la Noua Gazetă de Vest, referent cultural la Cercul Militar. Actualmente este muzeograf la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, fiind, pentru o vreme, şi cadru universitar la Universitatea din Oradea. Cărţi publicate: Pedale de hîrtie, (poeme), Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1994; PoemeşinimiC, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1996; Poeme de sedus realitateA, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2000 (carte sponsorizată de Ministerul Culturii); Sfîntul Augustin – morfologia unei paradigme, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2009 (teza de doctorat în filozofie); Jurnal aproape închipuit, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2009 (jurnal scris la Roma şi Paris); Poemele poemului nescriS, Ed. Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2010 (Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad); Tăceri de la margine, Ed. Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, Ed. Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2011 (studii şi eseuri); Poemele absenţeI, Ed. Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2011; Poemele poemului nescriS, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2013 (integrala poetică); Marginalii la o absenţă, Ed. Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, 2014 (cogitaţiuni, eseuri – Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad); poeme abandonate în cuvinte, Ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2018. Este prezent cu poeme, texte literare, studii şi eseuri în cele mai importante reviste din ţară, precum şi în reviste străine. Figurează în mai multe antologii de poezie. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.