Aboneaza-te la newsletter

50 de ani dedicați cântului coral și școlii. Profesoara Maria Porumb la 75 de ani

Autor: Doina COCIȘ

Martie 2020

Doamne, îți mulțumim că fiecăruia dintre noi ne-ai dat „un licăr de sfințenie”!

Amintindu-ne uneori acest lucru, viața noastră, cu siguranță, nu s-ar abate de la drumul științei de a iubi și transmite celorlalți frumusețea și plenitudinea existenței noastre, în orice formă, prin orice formă. Numai cel ce este liber pe dinăuntrul său poate fi izvor de înțelepciune și iubire pentru semeni.

 Încerc să fac portretul unui „cetățean activ al cetății”, al unui om al comunității noastre cu suflet mare, care și-a pus, de-a lungul timpului, întreaga experiență profesională și multele calități pe care le are, în slujba semenilor.

Vorbim despre doamna Maria Porumb, profesoara, dirijoarea corului „Gloria Dei”.

Prin calitățile și realizările ei, profesoara Maria Porumb și-a croit un drum bine definit, inconfundabil în cultura și învățământul sălăjean, lăsând urme frumoase, cizelând destine, iubind, înainte de orice, oamenii.

S-a născut la început de primăvară, în Turda, venind într-o familie de buni creștini, în care practicile religioase s-au păstrat cu sfințenie. A crescut în umbra Corului Bisericii Turda Veche, în care frații săi mai mari erau bașii de bază. În familie se cânta pe mai multe voci, iar sărbătorile și zilele de naștere erau prilej de bucurie și de cântec. Activitatea muzical-corală a atras-o încă din copilărie, din clasele primare. Cânta solo, făcea parte din grupul vocal al școlii și din Corul Casei Pionierilor din Turda.

Școala Pedagogică din Cluj, cu profesorii ei de elită, iar apoi Conservatorul „Gh. Dima”, i-au fundamentat formarea profesională, astfel încât, în anul 1970, în urma repartiției ministeriale, a ocupat postul de profesor de muzică la Liceul Pedagogic din Zalău, liceu nou înființat. Aici, la acest liceu de prestigiu, doamna Maria Porumb s-a remarcat prin munca sa, desăvârșindu-și cariera profesională în calitate de profesor, diriginte, dirijor de cor, apoi director al Școlii de Aplicație (1981-1989), azi Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, iar apoi, ca inspector școlar, timp de 12 ani (1990-2002).

În această perioadă a fost membru al Consiliului Municipal Zalău, membru în Comisia Națională a profesorilor de muzică, a participat la sesiuni de referate și comunicări științifice, a publicat articole în presa locală, în revista „Școala noastră” a Casei Corpului Didactic și în revista „Normaliștii Clujeni” din Cluj-Napoca.

În calitate de inspector școlar a inițiat și organizat Festivalul pentru copii „Voces Primavera”, o șansă pentru copiii talentați de a se afirma și de a-și manifesta talentul.

În calitate de profesor și diriginte s-a preocupat de buna pregătire a elevilor, viitori dascăli, de coordonarea practicii pedagogice și a activității educative. Liceul Pedagogic din Zalău, aflat azi la semicentenar, a fost întotdeauna un liceu de prestigiu, dascălii lui constituind modele umane și profesionale, scriind pagini luminoase în istoria și viața învățământului sălăjean.

Prin specificul formației profesionale, doamna Maria Porumb a condus mereu coruri de copii, de tineri și adulți. Între anii 1980-1990 a înființat și a dirijat Corul UJCM – Uniunea Județeană a Cooperativelor Meșteșugărești, care a participat la concerte, spectacole, precum și la faza națională a Festivalului „Cântarea României”, obținând locul al treilea.

Pentru activitatea ei meritorie, i s-a decernat medalia „Meritul Cultural clasa I”, prin Decret al Consiliului de Stat (nr. 96/07.05.1981).

Un capitol aparte al activității și al vieții doamnei Maria Porumb îl constituie Corul „Gloria Dei”, al cărui nume și renume se confundă cu însăși existența distinsei doamne.

Timp de 30 de ani, existența Corului „Gloria Dei” a marcat viața spirituală și artistică a Zalăului și prin turneele misionare interne și internaționale la care a participat, aducând o foarte bună reprezentare Sălajului. A servit drept model de mărturie religioasă și pildă celor care au dorit să-l urmeze în cântarea corală, corul „Gloria Dei” fiind primul cor bisericesc din Zalău înființat după Revoluția din 1989.

Coriștii din „Gloria Dei” – un grup de oameni inimoși, buni creștini, de vârste și profesii diferite – au alcătuit împreună o „orgă de suflete”. Ei au muncit mult, în numeroase repetiții, pentru a-și însuși un repertoriu variat și a obține o interpretare de calitate. Dintre cei peste 300 care s-au perindat prin cor, azi sunt prezenți 12 dintre membrii fondatori.

Prin mult efort, perseverență, dăruire, corul a însușit un repertoriu adecvat pentru susținerea serviciului divin, dar și la evenimente culturale. Acesta a cuprins: Sfânta Liturghie, colinde, pricesne, repertoriu funebru, prelucrări de folclor, piese din repertoriul universal.

Corul „Gloria Dei” a participat la „sfințirea locului” și la punerea pietrei de temelie pentru bisericile: Înălțarea Domnului – Sfânta Vinere, 1990, preot Ioan Ghiurco; „Sfântul Ștefan”, 1995 – preot protopop Ștefan Lucaciu; Nașterea Maicii Domnului, 2001 – preot Ioan Ardelean; „Sfântul Nicolae”, 2009 – preot Ionuț Pop; sfințiri de biserici la: Domnin, Chieșd, Chechiș, Meseșenii de Jos, Gârcei, Sighetu Silvaniei, Bogdana, Sînpaul – județul Cluj cu Î.P.S. Bartolomeu Anania, Oaș – Maramureș cu P.S. Iustin, Straja – Cluj cu Î.P.S. Andrei Andreicuț, Sfințirea Statuii Mitropolitului Andrei Șaguna cu Î.P.S. Laurențiu Streza; liturghii arhierești alături de P.S. Petroniu, episcopul Sălajului, în Zalău, Ortelec, Chechiș, Brusturi, Voivodeni, Adalin; liturghii în străinătate: Viena, Torino, Paris, Florența, Gyula, Lodi, Romano di Lombardia, colind la Mitropolia Limours, la Î.P.S. Iosif al Europei Occidentale și Meridionale; liturghii la mănăstiri: Bic, Nicula, Rohia, Voivodeni, Putna, Curtea de Argeș, Sâmbăta, Râmeț.

Concertele de colinde au devenit o tradiție și un model pentru alte coruri care s-au format. Colindele au devenit o „Bunăvestire” a Sfântului Crăciun, aducând atmosfera și mesajul de sacralitate a sărbătorii. Au fost mereu așteptate și dorite, sala „Avram Iancu” a Primăriei Municipiului Zalău fiind principala gazdă, iar apoi colindul la toate bisericile din Zalău și din localitățile apropiate – Crasna, Bănișor, Păușa, Derșida etc. … Mereu au adus elemente de noutate, începând de la afiș, invitație, repertoriu, regie, costumație.

Centenarul Marii Uniri a prilejuit întâlnirea corului cu publicul zălăuan, înaintea turneului din Italia, în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie 2018, întâlnire cu români din diaspora, zona Milano, întâlnire care i-a impresionat pe toți.

Remarcăm și activitatea publicistică a doamnei Maria Porumb, care a mediatizat toate turneele și pelerinajele corului, prin articole care au fost ulterior înmănunchiate în cele două cărți: „Gloria Dei – 20 de ani” (Ed. Silvania, Zalău, 2010) și „Gloria Dei – un cor la un sfert de veac” (Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2015).

Pentru întreaga activitate de-a lungul a 50 de ani – fiind prezentă la evenimente culturale, concerte, festivaluri corale în calitate de dirijor și organizator – doamna Maria Porumb rămâne unul dintre cei mai fideli colaboratori ai Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, fapt pentru care, în anul 2015, i s-a decernat, cu prețuire, placheta „Excelență în Cultură”.

Ochii sufletului reînvie scene din viața cotidiană a corului: un zâmbet de încurajare într-un ceas greu, un sfat înțelept, o mână întinsă prietenește. Aceasta este doamna Maria Porumb, omul capabil să contribuie la construirea altor oameni. Nu poate fi nimic mai înălțător, decât să faci din miile de clipe ale destinului tot atâtea prilejuri de a ajuta, crea și iubi.

Și, dincolo de multe alte lucruri care o fac specială și minunată, doamna Maria Porumb iubește lucrurile adevărate, care dau consistență și unicitate unui neam, tradiția și cultura, familia și biserica, spații de păstrare a valorilor. Puțini oameni vorbesc ca doamna Maria Porumb despre valorile identitare ale acestui neam.

 În viață poți falsifica orice, mai puțin împlinirea sufletească, așadar, la împlinirea celor 75 de ani, îi urăm ca Bunul Dumnezeu să-i dăruiască zile multe și frumoase și aceeași putere și bucurie de a dărui prin cântare și prin ceea ce este!

La cei 75 de ani puteți raporta o activitate meritorie: 30 de ani cu „Gloria Dei”; 50 de ani de dirijat coral (1970-2020); o familie frumoasă cu șase nepoți.

Dumnezeu să vă răsplătească prin mila și binecuvântarea Lui! La mulți ani, doamna profesoară!