Aboneaza-te la newsletter

La ceas aniversar

Autor: Ioan Chezan

Aprilie 2021

Pornind de la gândul că „muzica este o frumoasă intervenție a lui Dumnezeu”, îmi amintesc cu plăcere de întâlnirea cu părintele Ionel Pop după instalarea domniei sale la catedrala Adormirea Maicii Domnului. Printre altele, părintele și-a exprimat dorința și disponibilitatea de a colabora pentru înfrumusețarea activității religioase a bisericii, al cărei titular devenise. Desigur, îmi doream asemenea preocupare și simțeam că ar putea contribui la încântarea marelui număr de credincioși. Întâmplarea a făcut ca biserica să rămână fără cor, așa că părintele mi-a propus constituirea unei formații într-un spațiu temporar cât mai scurt cu putință. Puterea de convingere a părintelui a făcut ca un număr însemnat de oameni să-și dorească să participe la ceea ce avea să devină noua grupare corală a bisericii. Mulți dintre „candidați” erau foștii mei coriști și elevi. De la începutul activității l-am avut alături pe mai tânărul meu coleg, prof. Eugen Pînzar. Am hotărât să armonizăm liturghia, având astfel posibilitatea să ținem cont de calitățile vocale ale coriștilor.

A fost pentru mine o experiență deosebit de interesantă, cu caracter relativ nou. Având în vedere calitățile muzicale și umane ale profesorului Eugen Pînzar, am stabilit împreună cu părintele Pop ca dânsul să rămână dirijorul titular al formației.

Privind retrospectiv, mă bucur să constat că hotărârea a fost înțeleaptă, Corul Bunavestire făcând progrese artistice remarcabile.

Colaborarea mea cu părintele Ionel Pop a continuat în cadrul unor proiecte de mare anvergură. Astfel, spre încântarea credincioșilor, am conturat posibilitatea ca aceștia să audieze unele dintre cele mai valoroase formații corale din țară: Corul Madrigal dirijat de regretatul maestru Marin Constantin, corul Preludiu sub bagheta dirijorului Voicu Enăchescu, Corul Symbol al Patriarhiei, dirijat de prof. Jean Lupu, Ansamblul de Muzică Tradițională Românească a Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, condus de profesor universitar dr. Ioan Bocșa, Corul Astra din Brașov, dirijor maestrul Ioan Oarcea. Aceste adevărate evenimente artistice, în premieră în municipiul nostru, au contribuit la perfecționarea activității corale, precum și la cultivarea gustului celor prezenți pentru acte muzicale autentice. Plecarea preotului Pop la altă biserică, precum și a dirijorului prof. Eugen Pînzar, a dus la adeverirea înțelepciunii populare „tot răul spre bine”, întrucât cei doi ctitori de formații vocale de valoare au îmbogățit zestrea culturală a municipiului cu încă două coruri.

Cu toate schimbările produse, mă bucur să constat că adevărații credincioși înzestrați cu haruri artistice care constituie corul Bunavestire au reușit să reziste seismului și își continuă cu succes activitatea sub conducerea vrednicului dirijor Florin Lupșe. Am remarcat cu admirație că atât fostul, cât și actualul dirijor și-au inclus în formație întreaga familie.

Vocea de excepție a actualului părinte paroh, Vasile Rus, întregește atmosfera artistică din cadrul liturghiei, creând momente de înalte trăiri spirituale.

Un gând bun inimosului prof. inspector Ioan Opriș, pentru munca depusă de a crea momente speciale pentru coriști. Poate exemplul domniei sale va fi preluat și de alți factori responsabili din obștea acestei minunate biserici.

Transmiterea în direct la TV a liturghiei este un fapt deosebit, dar în același timp obligă toți participanții la eforturi susținute pentru creșterea calitativă a întregii activități. Până acum, semnalele din țară, și nu numai, sunt dintre cele mai bune.

Este o mare împlinire pentru mine să constat acum la aniversarea unui sfert de veac a corului Bunavestire, că sămânța plantată în urmă cu 25 de ani a rodit în chipul cel mai fericit.

Felicit cu tot respectul pe membrii actuali și foști ai formației Bunavestire, dorindu-le sănătate, prosperitate și noi succese în prestigioasa activitate pe care-o desfășoară.