Aboneaza-te la newsletter
Întâlnire cu Efim Tarlapan


Întâlnire cu Efim Tarlapan

Februarie 2015

Joi, 26 februarie 2015, ora 12, la sediul Filialei clujene a USR, va avea loc o întâlnire cu Efim Tarlapan. Cu acest prilej va fi lansat noul său volum De la Nistru pân’la… Nisa, tot românu’ râsu-mi-s-a, apărut la Casa de editură Dokia. Despre autor şi despre cărţile sale vor vorbi: Teodor Tanco, Constantin Zărnescu, Ion Gancea. Moderator: Irina Petraş

 

 „Genul umorului practicat de Efim Tarlapan e mai aproape de învăţătura morală decât de cauza morală; râzând, el de fapt povăţuieşte, dă sfaturi practice, întocmeşte o carte de învăţătură, o nouă Poveste a vorbei”; „Cultivând discret sau în forme violente, demascatoare, spiritul critic, Tarlapan explorează umorul la nivele diferite: de la jocul verbal, calamburistic, la textul parodiat după principiul împingerii la absurd. Sunt găsite şi valorificate chei şi registre, situaţii şi stări variate. Umoristul îşi întrevede misiunea în tentativa de a proiecta asupra lucrurilor lumina firescului, a naturalului şi de a deconspira automatismele, convenţionalul, conformismul social şi psihologic. În parodii Tarlapan adoptă rolul de critic literar care ironizează clişeele, pozele meditative, ticurile stilistice, ca în textele care pleacă de la Grigore Vieru, Leonida Lari, Dumitru Matcovschi, Aureliu Busuioc ş.a. Epigramele şi miniaturile lui valorizează paradoxul, surpriza comică, poanta şi caricarea absurdă a viciilor, în spiritul unei tradiţii bine însuşite. […] Este la Tarlapan o întreagă paletă a atitudinii comice: bonomie şi condescendenţă, ironie, zeflemea, sarcasm şi invectivă. (Mihai Cimpoi)

 

 Teiul: La Eminescu versu-mi place, / Dar şi-acel tei nemuritor, / Căci ştiu: nicicând nu se va face / Din ramu-i… coadă de topor.

 

 

* * *

 Efim TARLAPAN (n. 17 mai 1944 Măgurele-Bălţi, Basarabia). Epigramist. Autor de literatură satirică şi pentru copii. Facultatea de Filologie – ziaristică, Chişinău (1970) şi Şcoala Superioară de literatură din Moscova (1987). Debut absolut în Tinerimea Moldovei (1968). Volume (selectiv): Scuzaţi pentru deranj..., 1974; Zâmbete cu supliment..., 1987; Atlas comic, 1990; Buturuga mică..., 1993; Dioptrii pentru ochelari de cai, 1995; Stihuri marţiale, 1999; Alfabetul ghicitoare, 1999; Toporul taie închinându-se..., 2000; Îngerii din cerul gurii, 2003; Cu poante pre moarte călcând, 2005; Epigrama daco-romană contemporană, 2005; O antologie cronologică a aforismului românesc de pretutindeni, 2005; Pro-scris, 2005; Marea antologie a epigramei româneşti, de la bijuterii folclorice la performanţe clasice, 2005; Câte-o poantă de căciulă..., antologie cronologică de epigramă românească şi universală, 2007; Cupidon – copil de... ţâţe, râsete epigramatice de dragoste şi divorţ, 2008; Cu muza altora în braţe..., o antologie a parodiei româneşti de pretutindeni, 2008; Cu mâţa-n carte..., antologia parodiei româneşti, de la începuturi până azi, 2009; Râsul lumii, la români, antologie de epigramă, 2010; Cu tămâia în Infern, 2014. Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

 

Anul trecut, Efim Tarlapan a participat la cel de-al IV-lea Concurs Internaţional de Aforisme de la Torino şi a fost premiat pentru aforismul „Poporul care îşi uită Istoria rămâne chiar şi fără Geografie”.