Aboneaza-te la newsletter
Transilvania, starea noastră de veghe


Transilvania, starea noastră de veghe

August 2016

Vă invităm la lansarea volumului Transilvania, starea noastră de veghe de Ioan-Aurel Pop (Serie de autor: Ioan-Aurel Pop, Colecția Școala ardeleană de istorie, Editura Școala Ardeleană, 2016).

Despre carte și autor vor vorbi Irina Petraș, Mircea Muthu, Ioan Bolovan și Vasile G. Dâncu.

Evenimentul va avea loc vineri, 26 august 2016, începând cu ora 19.00, în cadrul Congresului Național al Istoricilor Români, în Foaierul Casei Universitarilor (Str. E. de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca).

 

Ioan‐Aurel Pop este istoric român, profesor universitar și membru al Academiei Române. Director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, a condus şi Institutul Cultural Român din New York (SUA), precum și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia). Din martie 2012, este Rectorul Universității „Babeș‐Bolyai” din Cluj‐Napoca. Din 2015, este președintele Comitetului Național al Istoricilor din România și reprezentantul României în Comitetul Internațional de Științe Istorice. Membru în diverse academii și organizații științifice naționale și internaționale, visiting professor al unor universităţi din SUA, Franţa şi Italia, acad. prof. dr. Ioan‐Aurel Pop este, de asemenea, autor a peste cincizeci (50) de cărți, tratate și manuale, și a peste trei sute (300) de studii și articole, publicate la edituri de prestigiu și în periodice din peste 20 de țări din Europa, America și Asia. Temele predilecte de cercetare fac parte din domeniul istoriei medievale și moderne timpurii: instituții ale Transilvaniei, relații între Țările Române, națiunea medievală, raporturi româno‐maghiare, paleografia latină și limba latină ca limbă a izvoarelor.

 

Ioan‐Aurel Pop restituie la modul ştiinţific, dar şi afectiv, o forma mentis autohtonă, continuând astfellinia de referinţă a istoricilor şi universitarilor transilvăneni.

Mircea Muthu

* * *

Transilvania – starea noastră de veghe este o excelentă carte de vizită. Îl găsim aici pe Ioan-AurelPop istoricul, cel pentru care trecutul nu e simplă literă moartă sau inventar de cronologii seci şicontroversate, ci chiar temelia prezentului. El este autor şi coordonator de impresionante spectacoleale   rădăcinilor   noastre   –   întrepătrunse   cu   ale   altor   neamuri,   dar   păstrându-şi   autonomia   şispecificitatea. Îl descoperim pe cititorul şi degustătorul de literatură bună, pentru care textul scris secuvine a fi nu doar exact şi nepărtinitor în încheierile sale, ci şi rostit memorabil, în cuvinte potrivitecare să probeze caratele limbii române. Îl întâlnim în fiecare pagină pe Ioan-Aurel Pop omul cetăţii,prezent în miezul lucrurilor şi gata să pună umărul la bunul lor mers. Atent la seisme mai mari ori mai mărunte ale vremii, intervine prompt şi expresiv de câte ori simte că punctul pe i a fost rătăcit înpolemici goale. Îl găsim pe Profesorul îndrăgostit de Universitate şi de rosturile acesteia în lumea contemporană, cel care ştie, pe urmele lui Vasile Pârvan, care este „datoria vieţii noastre”. Citimelogiile sale atent cumpănite la marile figuri ale culturii naţionale şi argumentele sale ferme desprelegitimitatea sentimentului naţional. E prezent pretutindeni, în fiecare literă, ardeleanul, de veghe lastatura „învăţatei Transilvanii”, lucrând la durarea ei fiindcă îi ştie durerea. Da, e o carte de vizită.Pentru autor, dar şi pentru Transilvania. Pentru noi.

Irina Petraș