Aboneaza-te la newsletter
Traian Vedinaş, Cununeaua soarelui - Mireasa grâului: mitologie ţărănească şi filosofie emblematică


Traian Vedinaş, Cununeaua soarelui - Mireasa grâului: mitologie ţărănească şi filosofie emblematică

Octombrie 2016

Traian Vedinaş, Cununeaua soarelui - Mireasa grâului: mitologie ţărănească şi filosofie emblematică, Editura Caiete Silvane,  Colecţia „Ethnos” (în colaborare cu Editura Tradiţii Clujene a Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj).

 

„Cartea de față continuă două dimensiuni principale (mitologie și proverbe) din Sistemul culturii țărănești (2000), dezvoltate și potențate atât la nivelul documentelor etnologice, cât și în perspectivă hermeneutică. 

Documentele etnologice au fost culese din teren, în cea mai mare parte, de studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, participanți la cursurile de Antropologie culturală (Sociologie) și Antropologie socioculturală (Asistență Socială), într-un program didactic ce viza inițieri individuale în ancheta etnologică de teren. 

Materialele au fost culese în intervalul 2001-2011, unele documente etnologice și din mitologie și din proverbe fiind aduse din teren chiar de autorul acestei cărți. (…)

Polii principali ai acestei cărţi îi reprezintă cercetarea socioetnologică de la Mociu, în care s-a descoperit că fata ce poartă cununa secerişului este „mireasa grâului”, precum şi analiza prin hermeneutică distributivă a documentelor etnologice din satele Sălajului, documente în care fata din colinda Dulaş mare e tot un fel de mireasă numită mitic „Cununeaua soarelui”, aceeaşi cu „sora soarelui” din cântecul Dealul Mohului, cântecul cununii secerişului descoperit şi cules în campania monografică de la Drăguş (1929) de Constantin Brăiloiu”. (Autorul)

 

Carte lansată la Festivalul internațional de carte Transilvania, Cluj-Napoca, octombrie 2016.