Aboneaza-te la newsletter
O nouă monografie la Editura Caiete Silvane


O nouă monografie la Editura Caiete Silvane

Noiembrie 2016

Traian Ience, Monografia şcolilor din comuna Creaca, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2016, Colecţia „Monografii” (volum apărut cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi al Primăriei Comunei Creaca)

 
 
„Ideea de a scrie o monografie a şcolii mi-a venit după ce am văzut că de-a lungul timpului au fost scrise mai multe lucrări monografice ce făceau referire în special la istoria localităţilor şi a locuitorilor acestora, dar cu referiri sumare în ce priveşte şcoala. În plus, lucrând în sistem de aproape 40 de ani din care 23 de ani doar în comuna Creaca, am considerat că am suficientă expertiză în a porni acest demers. Credeam că va fi relativ uşor, că voi termina în două-trei luni dar a trecut mai mult de un an şi jumătate de atunci, timp în care au fost rare zilele în care să nu lucrez, fie la documentare, fie la obţinerea de informaţii ce nu se regăsesc în arhivă, dar mai ales la redactare, la scrierea propriu-zisă. Am reformulat de atâtea ori, am modificat, am adăugat sau şters de şi mai multe ori, încât pot să afirm că în final, am memorat aproape tot ceea ce am scris.
Nu aş fi reuşit în demersul meu fără ajutor din partea multor oameni, în special colegi sau foşti colegi, dar şi a unora ce nu lucrează şi nici n-au lucrat în sistem. Am solicitat ajutor mai ales în ceea ce priveşte pozele cu dascăli pe care am ţinut foarte mult să le public în monografie. Întotdeauna un chip văzut după mulţi sau foarte mulţi ani duce de cele mai multe ori la stări emoţionale pe care cuvântul scris nu le poate transmite de obicei. Nu a fost uşor să intru în posesia celor câteva sute de poze ale dascălilor care au lucrat în satele comunei Creaca. Aş fi vrut să le am pe toate, dar e imposibil acest lucru pentru că trebuie să amintesc faptul că şcolile s-au înfiinţat cu peste 150 de ani în urmă, iar poze din acele vremuri nu există. Mai este o categorie de dascăli proveniţi din alte zone ale ţării, repartizaţi aici şi care au stat foarte puţin şi au plecat. Despre alţii nu a ştiut nimeni din cei întrebaţi unde sunt şi cum aş putea lua legătura cu ei sau cu urmaşii lor”. (Autorul)