Aboneaza-te la newsletter
Triplă lansare de carte Camelia Burghele


Triplă lansare de carte Camelia Burghele

Martie 2018

Noi povești despre satele sălăjene, sub semnătura Cameliei Burghele

 

Sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj se va deschide miercuri, 14 martie, la orele 16.30, pentru lansarea ultimelor două volume din seria Satele sălăjene și poveștile lor, semnată de etnologul Camelia Burghele. Este vorba despre:

 

Volumul IX

VESELIA SATULUI ȘI OSPITALITATEA FAMILIEI. La nuntă în satele sălăjene

și

Volumul X

RECONSTRUCȚII IDENTITARE CITITE ANTROPOLOGIC. Povestea și savoarea mâncărurilor de altădată

 

Volumele au apărut la Editura Caiete Silvane (Zalău) și la Editura Etnologică ( București) cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și al companiei Tenaris Silcotub.

 

 

Volumul IX este o reeditare (adăugită) a unui material mai vechi al autoarei iar volumul X se constituie în primul studiu articulat despre gastronomia tradițională și este centrat pe o culegere de rețete de sarmale (sub variate denumiri, formule, tehnici) culese de la gospodinele din satele Sălajului. Sarmalele, de post și de dulce, cu cureki dulce sau murat, cu rișcaș sau păsat, sunt văzute de Camelia Burghele nu doar ca repere identitare culturale, ci și ca o pledoarie pentru alimentația și bucătăria tradițională locală.

Reamintim că Sălajul nu avea o asemenea abordare antropologică, foarte vizată, în contextul globalizării, patrimonializării UNESCO, conservării identității culturale, în toată Europa civilizată. Mai mult, nici un județ din țară nu dispune încă de un asemenea studiu vast și multidisciplinar, în zece volume înseriate, deci proiectul de față are șansa unui proiect – pilot prin care instituția noastră își consolidează poziția de pilon al conservării și valorificării patrimoniului cultural etnografic local.

Odată cu volumul DE LA VRAJĂ LA VRĂJEALĂ, apărut la prestigioasa editură a Institutului European, Iași, Camelia Burghele face trecerea de la magia tradițională la cea modernă, contemporană, dar și de la studiile de etnografie locală la cele de antropologie culturală.

Cităm din recenzia d-nei academician Sabina Ispas:

„Camelia Burghele este o personalitate recunoscută a generației sale, deja consacrată (printre altele prin monumentala serie Satele sălăjene și poveștilor lor, numărând deja zece volume). E o „pasăre rară” care merită răsplata recunoașterii pentru o muncă asiduă depusă cu dăruire, înțelepciune și... știință. Studiile sale etnologice de magie terapeutică și comportament cultural în satul tradițional i-au deschis orizonturile spre antropologia culturală, unde, iată, pune sub lupă structuri magice contemporane cu întregul lor context contemporan.

Volumul De la vrajă la vrăjeală marchează trecerea etnologului Camelia Burghele la studiile de antropologie urbană, pentru care percepția supranaturalului are o structură aparte, surprinsă de autoare cu acuratețea unui „senior” în ale analizei diacronice, confirmând încă o dată valoarea unui cercetător de excepție.

Un volum unic în felul său, de pionierat și, mai ales de maximă actualitate, tentant pentru lectură”.

Vă așteptăm la lansare!