Aboneaza-te la newsletter
O nouă carte la Editura Caiete Silvane


O nouă carte la Editura Caiete Silvane

Aprilie 2018

Gabriel-Virgil Rusu, Mundus Malefactorum. Studii și cercetări privind criminalitatea în Transilvania medievală și premodernă, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2018.

 

„Autorul acestei cărți, Gabriel-Virgil Rusu, este unul dintre rarii oameni care reuşesc să îmbine erudiţia specialistului, talentul şi cursivitatea scriitorului, perspicacitatea investigatorului şi lipsa de ezitări terminologice a juristului, transformând cercetările istorice pe care le realizează în adevărate lucrări de referinţă. Vasta cultură a istoricului se îmbină perfect, în acest caz, cu o bună stăpânire a argumentelor şi a termenilor, dezvăluind îndelungata experienţă a profesorului implicat în pregătirea multor generaţii de istorici şi de poliţişti, dar şi a artei de a redacta un text istoric, pe care nu foarte mulţi dintre specialiştii acestui domeniu o stăpânesc cu adevărat. Datorită tuturor acestor calităţi şi unei viziuni cât se poate de clare asupra subiectului abordat, o carte compozită precum Mundus Malefactorum, care reuneşte mai multe contribuţii diverse publicate în locuri şi momente diferite, reuşeşte să fi e caracterizată printr-o bună coerenţă internă, articulată pe o structură a cărei trăinicie este dublată de cea a argumentaţiei sale științifice”.

 

Tudor Sălăgean 

 

Alte volume publicate de autor: Vremea cruciadelor (Grinta, 2005), Restituiri transilvane. O lume aşa cum a fost (Eikon, 2007), Istorie şi civilizaţie europeană: O sinteză (Eikon, 2008), Gherla. Cetatea lui Martinuzzi (Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, 2013), Floarea pustei. Istoria lui Rózsa Sándor, ultimul mare haiduc al Europei (Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, 2015). A obţinut Premiul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca (2013) şi Premiul „George Bariţiu” al Academiei Române (2015) pentru volumul Gherla. Cetatea lui Martinuzzi.