Aboneaza-te la newsletter
Conferinţa William Shakespeare. Sonete celebre, sonete ascunse


Conferinţa William Shakespeare. Sonete celebre, sonete ascunse

Iunie 2018

Comunicat

 

Luni, 11 iunie 2018, de la ora 12, o nouă conferinţă din ciclul Scriitorul în cetate. Evenimentul va avea loc la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.

 

Conferinţa William Shakespeare. Sonete celebre, sonete ascunse se referă la sonetele lui William Shakespeare adunate în ediţia din 1609 discutându-le pe cele mai celebre şi traducerile lor în limba română. Dar şi la sonetele „ascunse” în piese, atît la cele cunoscute ca atare de exegeţii bardului, cât şi la cele descoperite de HORIA GÂRBEA, ca traducător. Conferinţa ia în discuţie şi paternitatea textelor lirice „orfane” din Pelerinul îndrăgostit pe care autorul consideră că o poate atribui lui Shakespeare. Opera lui Shakespeare ascunde încă multe mistere.

Conferinţa va fi urmată de o lansare a două cărţi noi semnate de Horia Gârbea – Lunaticul, îndrăgostitul şi poetul sau Despre personajele lui Shakespeare şi Poeme cu înger –, ambele apărute la Editura Neuma, şi de prezentarea Revistei Neuma, nr. 5-6 / 2018. Cărţile vor fi prezentate de Andrea H. Hedeş, directoarea editurii şi revistei Neuma. Amfitrioana şi moderatoarea întâlnirii: Irina Petraş, preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.

 

Actorul şi scriitorul William Shakespeare s-a născut la 23 aprilie în anul 1564 la Stratford-upon-Avon, o localitate din centrul Angliei, în apropiere de marele oraş Birmingham şi la 160 de kilometri de Londra. Despre viaţa, cariera de actor şi cea de scriitor a lui William Shakespeare se cunosc destul de puţine lucruri şi nu s-a păstrat niciun manuscris al său. Se crede că a început să scrie poezie şi teatru din anul 1585 şi şi-a încheiat cariera după 1611. În ultimii ani ai vieţii a trăit retras la Stratford unde a şi murit în ziua în care împlinea 52 de ani: 23 aprilie 1616. A fost căsătorit cu Anne Hathaway, mai în vârstă decât el cu opt ani şi care i-a supravieţuit încă şapte ani, şi a avut trei copii. Shakespeare a scris multe piese de teatru, unele singur, altele în colaborare cu alţi autori dramatici, după obiceiul timpului. A scris de asemenea 154 de sonete, publicate în 1609, şi alte câteva poeme. A făcut parte din mai multe companii teatrale. A fondat în 1599 Teatrul Globe la Londra, teatru care a ars în 1613 şi a fost reconstruit, funcţionând până în 1642. Opera teatrală a lui Shakespeare a fost publicată în majoritate în 1623, după moartea autorului, într-o ediţie cuprinzând 36 de piese dintre care 18 mai fuseseră publicate anterior. Prin profunzimea şi dramatismul pieselor şi frumuseţea poeziei, Shakespeare este considerat unul dintre cei mai importanţi, dacă nu chiar cel dintâi scriitor al lumii.

 

Horia Gârbea s-a născut la 10 august 1962 în Bucureşti. Este doctor în inginerie civilă, cadru didactic universitar. În domeniul literar, a debutat în 1982 cu poezie. A publicat poezie, proză, teatru, critică literară şi teatrală, eseuri. În total, 14 piese reprezentate în România ca şi în Anglia, Franţa şi Serbia. Este membru al Uniunii Scriitorilor şi al UNITER, al PEN Club România. A tradus în română şi a adaptat pentru scenă numeroase piese din literatura universală de W. Shakespeare (10 piese), Pierre Corneille, S. I. Witkiewicz, Fernando Arrabal, A.P. Cehov, Dario Fo, Marivaux etc. A publicat peste 30 de volume de literatură originală şi de traduceri. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie pe anul 1999, traduceri pe 2014 şi Literatură pentru copii pe 2016, Premiul Academiei Române pentru dramaturgie – 2001, Premiul „Andrei Bantaş” în 2012. În prezent, e preşedintele Filialei Bucureşti-Poezie a USR. Membru în Comitetul Director al USR din 2003. A fost vicepreşedintele Institutului Cultural Român. Distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2004), înălţat la grad de ofiţer în 2010.