Aboneaza-te la newsletter
Evenimente la Muzeul de Artă Cluj-Napoca


Evenimente la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Ianuarie 2020

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să luati parte la următoarele evenimente:

-          Vernisajul expoziţiei „First Museum Show” a artistului Gaspar Szilard, joi 6 februarie 2020, ora 18:00

-          Vernisajul expoziţiei anuale a Breslei Barabás Miklós – grupul de la Cluj, joi 6 februarie 2020, ora 18:30

 

...........................................................................................

Expoziția „First Museum Show” a artistului Gaspar Szilard

6–23 februarie 2020

Vernisaj: joi, 6 februarie 2020, ora 18

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 6 februarie 2020, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei temporare „First Museum Show”, eveniment care va avea loc în Sălile Festive ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

               Expoziția First Museum Show a artistului Gaspar Szilard este o concluzie spectaculoasă și o promisiune incitantă. Aducând laolaltă medii artistice diverse, de la sculptură și instalație la video, de la performance la fotografie, expoziția este însă profund coerentă, unitatea ei fiind dată de o anumită atmosferă dominantă și de atitudinea originală față de realizarea artei în care se înrădăcinează toate lucrările expuse.

               Având o experiență remarcabilă ca boxer de performanță și fiind totodată un artist vizual de formare academică, Gaspar a ajuns într-un punct al traseului său creativ în care poate fi considerat un sculptor și artist acționist matur, dar cu adevărat aparte. Procesele sale creative nu implică doar acțiuni clasice, ca modelajul sau turnarea; în propria manieră, fascinantă și îndrăzneață, el transformă sculptura în proces performativ puternic particularizat. Interacțiunile sale performative cu lutul pot fi ușor subevaluate sau înțelese impropriu de către oricine nu are o minimă familiaritate cu specificul sporturilor de luptă și / sau refuză să ia în considerare talentul intens educat, precizia fizică și claritatea mentală care sunt necesare de fapt, atunci când acestea sunt practicate la un nivel avansat.

               Arta lui Gaspar se încadrează în sfera artei acționiste, saturată de artiști care se exprimă în maniere dinamice, prin acțiuni care adesea implică agresivitate și exaltare sau dau formă unei descătușări emoționale. Însă astfel de perfomance-uri, chiar și atunci când necesită anduranță, de exemplu, sunt de regulă străine de angajarea vreunui fel de măiestrie tehnică, cu excepția cazurilor în care sunt implicați profesioniști, cum ar fi actori sau dansatori. Dimpotrivă, miza lui Gaspar este de a transfera și a re-contextualiza abilități solide și foarte specifice, pentru a face ca acțiunile din box, mișcările și frumusețea specifice acestuia să migreze în arealul artei, fără simplificare sau compromis și, astfel dislocate, să exprime noi semnificații. Scopul său nu este să elibereze exuberant emoții, ci să stăpânească cu precizie dinamismul corpului, pentru a atinge scopuri estetice. Ce se întâmplă în performance-urile sale nu este un soi de terapie improvizată și facilă; este vorba în ele despre conjugarea minții și a corpului într-un efort considerabil, în urma căruia materia inertă ajunge să încorporeze sens.  
               Literalmente, dar și prin codificare culturală, ringul de box este concomitent un obiect, un loc și o metaforă vizuală. Acesta găzduiește, dar și simbolizează confruntarea temerilor, transgresarea limitelor, confruntarea cu un adversar, dar, mai important, cu adversitatea ca atare. Ringul oferă și reprezintă limitările pe care le poate folosi și de care probabil are nevoie individul pentru a activa, pentru își manifesta potențialul, pentru a face mai mult decât este capabil să facă în condiții normale, pentru a se cunoaște în profunzime. Obiectele sculpturale din expoziție se referă la acest areal semantic, fac aluzie la efort și durere, precum și la relevanța esențială a înfruntării și a depășirii acestora. 

            Imaginile fotografice expuse își au originea în performance-urile dinamice și dramatice realizate de către artist, dar sunt mult mai mult decât o simplă documentare, reușind să facă manifeste noi dimensiuni ale potențialului lor estetic. Vizual fascinante în sine, fotografiile sunt, în același timp, rafinat picturale și tactil sculpturale; cele de mari dimensiuni posedă o calitate monumentală care le intensifică aproape oximoronic eleganța. Obiectele și imaginile colaborează conceptual și vizual într-o expoziție care este în cele din urmă întruparea elocventă unui proces, a unei serii contigue de acte creative.

 

La vernisajul expoziției vor rosti alocuțiuni: dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; A.S Principele Șerban Dimitrie Sturdza; prof. univ. dr. Ioan Sbârciu și Iacob Bogdan, curatorul expoziției.

........................................................................................

Expoziția anuală a Breslei Barabás Miklós – grupul de la Cluj

6–23 februarie 2020

Vernisaj: joi, 6 februarie 2020, ora 18:30

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 6 februarie 2020, de la ora 18:30, la vernisajul expoziţiei anuale a Breslei Barabás Miklós – grupul de la Cluj, eveniment care va avea loc în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Asociaţia „Breasla Barabás Miklós”, organizația artiştilor plastici maghiari din România, care cuprinde aproape 200 de membri, având un istoric de 91 de ani, organizează a patra oară o expoziție de grup la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Și în acest an, grupul de la Cluj (cel mai numeros grup al acestei organizații), își prezintă cele mai reușite rezultate artistice, oferind în același timp vizibilitate și pentru artiștii din alte regiuni. Pictori, sculptori, graficieni, ceramiști, sticlari, textiliști și fotografi, cu vârste cuprinse între douăzeci și o sută de ani, participă cu cele mai însemnate lucrări realizate în decursul anului trecut, neavând restricții tematice sau stilistice, ținându-se cont doar de calitatea artistică a operelor.

Diversitatea nu se referă numai la multitudinea de genuri. Breasla Barabás Miklós nu s-a constituit după o anumită ideologie, membrii săi au diferite principii artistice. Drept urmare, gândurile, emoțiile și noile experimente ale artiștilor din Breaslă sunt reprezentate printr-o paletă variată de lucrări realizate în diverse tehnici și stiluri, de la cele cu caracter clasic până la cele postmoderne, de la figurativ până la abstracționismul geometric și liric.

Păstrarea tradiției și concomitent deschiderea spre forme contemporane de exprimare artistică i-au caracterizat încă de la înființare pe membrii Breslei Barabás Miklós. În cadrul expoziției, întâlnim exemple ale continuității celor mai nobile tradiții transilvănene și variantele lor particulare din secolul XXI, alături de care se manifestă și libertatea totală, caracteristică avangardei din toate timpurile.

 

La vernisaj vor lua cuvântul: dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj; sculptorul Kolozsi Tibor, președintele Breslei Barabás Miklós și Németh Júlia, critic de artă.

 

Vă așteptăm cu drag!