Aboneaza-te la newsletter
Expoziția „Atracția Infinitului”. Xantus Géza


Expoziția „Atracția Infinitului”. Xantus Géza

Februarie 2020

Expoziția „Atracția Infinitului”. Xantus Géza

12-24 februarie 2020

Vernisaj: miercuri, 12 februarie 2020, ora 18:00

 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită, în perioada 12-24 februarie 2020, la expoziţia „Atracția Infinitului” a pictorului Xantus Géza.

Vernisajul va avea loc miercuri, 12 februarie 2020, de la ora 18:00, în prezența artistului. La eveniment vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Németh Júlia, critic de artă și Iakob Attila, curatorul expoziției.

Xantus Géza s-a născut în 17 decembrie 1958, la Miercurea Ciuc. Între anii 1982 și 1986 a urmat studiile de arte frumoase, avându-l ca maestru pe Antal Beczásy. În 1995, a obținut licența în teologie la Universitatea Catolică Pázmány Péter din Budapesta. Între 1999 și 2003 a fost bursier la Roma, absolvind, în anul 2003, Accademia di Belle Arti, secția de pictură, la clasa maestrului prof. Nunzio Solendo.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici Maghiari (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének – MAOE), al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) și al Breslei Barabás Miklós (BMC). Este co-fondator al grupului de artiști Studio 9 din Miercurea Ciuc.

Artistul a avut numeroase expoziții personale în: Kiel, Helsinki, Budapesta, Roma, Gheorgheni, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Timișoara, Arad, Oradea, Târgu Secuiesc etc. De asemenea, a participat la numeroase expoziții de grup în Hong Kong, Torino, Saporro, Barcelona, Varșovia, Maastricht, Budapesta, Belgrad, Ostrów Wielkopolski, Rocca di Cave, Frascati, Miercurea Ciuc, Arad, Iași, București, Esztergom.

Xantus Géza este laureat al mai multor premii internaționale, în anul 2003 fiind distins cu Premio Internationale Beato Angelico.

Lucrările lui monumentale se regăsesc în numeroase biserici și construcții eclesiastice din Transilvania și Ungaria, dintre care amintim cele din capela Conferinței Episcopilor Catolici din Ungaria, Liceul Iezuit din Miskolc, Biserica parohială Avas-Déli, Biserica Sfânta Familie din Satu Mare, Biserica Sfântul Augustin din Miercurea Ciuc, Biserica Sfântul Ștefan din Cluj, Biserica parohială din Chișinău Criș, Biserica Inima lui Isus din Szeged. De asemenea, artistul a executat proiectul de reconstrucție al palatului episcopal romano-catolic din Satu Mare, precum și proiectul Drumului Crucii de la Ghimeș.