Aboneaza-te la newsletter
Viorica Blaj, „Suflet de duminică” la Editura Caiete Silvane


Viorica Blaj, „Suflet de duminică” la Editura Caiete Silvane

Decembrie 2020

La Editura „Caiete Silvane”, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj/Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a apărut, în colecția „Poesis”, cartea de versuri „Suflet de duminică” scrisă de Viorica Blaj.

Membră a Cenaclului „Silvania” din 1988. Poeziile sale au fost publicate și în revistele „Tribuna” (Cluj-Napoca) și „Transilvania” (Sibiu),  precum și în antologia „Poeți sălăjeni ai Cenaclului «Silvania»”.  Din 1990 până la pensionare (aproape 20 de ani) a fost redactor, apoi redactor-șef adjunct sau secretar general de redacție la „Graiul Sălajului” și corespondent „Rompres” (în prezent Agerpres) pentru Sălaj  (1996-1999).

 

Viorica Blaj mărturisește: „Fără îndoieli sau ocolișuri, după pensionare m-am întors acasă, la Treznea. A fost, într-un fel firesc, o întoarcere la sine, o regăsire și o reașezare a sufletului într-o liniște căutată și așteptată mult și demult.

De atunci și de acolo, am putut să privesc în urmă harta drumurilor cu sens unic spre azi! Un azi pe care să-l încep cu un Mulțumesc, Doamne și Te rog, ai știre de noi.”

 

 

Cuvântul autoarei la „Suflet de duminică”:

Început de an. Început de poveste. Sărbătoare. Şi un „fir de lumină”. Iar foarte aproape era şi gândul la un întreg. Cum ar fi dacă aş scrie pentru fiecare duminică?

Şi a fost. Iar şi iar. Început şi sfârşit, pentru că azi e mai mult decât ieri. Ori ar trebui să fie dacă zidim în acel acasă al sufletului, de unde plecăm şi unde ne întoarcem mereu, în care plângem ori ne bucurăm, care doare ori reînvie dintr-un tăciune aproape stins. În acel acasă e nevoia de căutare, de înţelegere şi de ascultare, de mulţumire. E nevoia de rugăciune.

Cu ochii sufletului tău, sigur vei vedea altfel „Duminica lui Zaheu”, a „Fiului risipitor” ori „Duminica Sfintei Cruci”. Precizarea Evangheliei fiecărei duminici, la fiecare poem – începând cu prima duminică din septembrie a anului bisericesc – este şi o invitaţie de a te întoarce de la poem la textul biblic.

Pentru că, de fapt, important este Cuvântul Sfânt de învăţătură care ne poate creşte.

 

Ileana Petrean-Păușan: „Cartea Vioricăi Blaj este cu totul singulară, originalitatea ei venind din abordarea lirică a parabolelor biblice, respectiv a evangheliilor care se citesc în fiecare duminică pe parcursul unui an în biserică şi care constituie momentul principal al liturghiei. Aşadar, în această inedită carte de poeme, pentru fiecare duminică a sufletului, Viorica Blaj înalţă o cruce de cuvinte”.

 

Caiete Silvane, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.