Aboneaza-te la newsletter
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE CNCS SAU DE CÂND A EDITA LOCAL ÎNSEAMNĂ CĂ NU GÂNDEȘTI GLOBAL?


Ianuarie 2021

Legat de evaluarea editurilor de către Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), precizez că nu contest faptul că Editura Școala Ardeleană a obținut calificativul C pentru domeniul Istorie și studii culturale. E hotărârea și asumarea evaluatorilor acestei instituții. Mă deranjează „motivele” pentru care am fost declasificați. Citiți mai jos:

 

„Istoria regională şi naţională predomină în debutul editorial. Majoritatea covârşitoare a premiilor şi distincţiilor sunt locale (clujene).”

 

„Editura dă lista a 13 referenţi externi pentru domeniul de evaluare, marea lor majoritate cadre universitare clujene.”

 

„Editura a avut o bogată activitate editorială în ultimii ani. Se remarcă lucrări adresate studenților, volume mai generale, ca și reeditări ale unor lucrări mai vechi. Calitatea și utilitatea unora dintre volume este însă discutabilă.”

 

Comentariile sunt de prisos!

 

Aceste argumente „negative” sunt de fapt crezul nostru editorial, începând de la alegerea numelui Editura Școala Ardeleană (la înființare, finele lui 2014) până la publicarea, în cei șase ani scurși de atunci, a unor proiecte culturale importante.

 

Prezentarea editurii pe site-ul nostru spune:

 

„Editura Școala Ardeleană promovează cultura scrisă transilvăneană pentru toată România și pentru românii de pretutindeni. Totodată, aduce în capitala Ardealului autori valoroși din celelalte regiuni ale țării, precum și scriitori importanți ai literaturii universale.”

 

Iar Viziunea noastră:

 

„Editura Şcoala Ardeleană asumă deschis şi nuanţat idealuri şi perspective legate de numele istoric pe care a ales să-l poarte. Înfiinţată în inima Transilvaniei, într-o Cetate a şcolilor înalte, ea îşi propune să continue tradiţia «renaşterii ardelene» (D. Popovici), dar şi să ţină pasul cu imperativele bulversatului prezent.

Proiectele sale sunt legate de valorificarea patrimoniului cultural al Ardealului, cu deschidere – niciodată ignorată în acest spaţiu – spre toate zonele locuite de români şi cu efortul integrării fireşti în universalitate.

Echipa noastră crede în cunoaştere, în raţiune, în rostul cărţii. Respectă truda înaintaşilor şi urmează modelul «luminătorilor», conştientă că, în numele moştenirii de ei lăsată, are încă de împlinit o datorie.”

 

Am editat și vom edita în continuare (ardelenește!) sub semnul acestor principii culturale și naționale. Pentru eforturile noastre am fost evaluați (și vom fi!) de către instituții, colaboratori, autori și cititori. Un singur exemplu! Editura Școala Ardeleană s-a făcut remarcată prin activitatea din anul Centenarului Marii Uniri, dedicând acestui moment istoric 100 de proiecte editoriale. Grație acestei inițiative, a fost distinsă cu numeroase premii: Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” din partea Președintelui Klaus Iohannis; Premiul de Excelenţă, oferit de către Radio România la Târgul Internațional Gaudeamus (București, 2018) „pentru admirabila activitate editorială naţională, în anul Centenarului Marii Uniri”; Diploma de excelenţă „Centenarul Marii Uniri” din partea Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România; Premiul de Excelență APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) 2017 pentru contribuția editorială excepțională în anul Centenarului Marii Uniri.

 

În calitate de editor nu voi spune nimic de CNCS, dar în calitate de contribuabil pot spune că este o instituție nefuncțională (discreditată) care ar trebui desființată și că sunt necesare alte formule de evaluare a performanțelor universitare/academice.

 

Închei cu vorba americanului: „Gândește global, acționează local!”

 

Mai jos aveți:

 

1. Titlurile celor 10 cărți cu care am candidat:

 • Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima, Teodor Laurențiu Popescu (coord.), Construind Unirea cea Mare (Vol. I-VIII)
 •  
 • Liviu Maior, Un părinte fondator al României Mari: Alexandru Vaida Voevod
 •  
 • Nicolae Edroiu, Plugul în Țările Române (până în sec. al XVIII-lea)
 •  
 • Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Istoria Transilvaniei
 •  
 • Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Oana Mihaela Tămaş (coord.), Între pasiune și profesie. Istoriografia românească la început de mileniu
 •  
 • Vasile Pușcaș, Ionel N. Sava (coord.), Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică revizionistă
 •  
 • Vasile Pușcaș, Universitate. Societate. Modernizare. Idealul universității moderne la Cluj (1919-1945)
 •  
 • Ioan-Aurel Pop, „Din mâinile valahilor schismatici...”. Românii şi puterea în Regatul Ungariei medievale (secolele XIII XIV)
 •  
 • Ioan Bolovan, Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania. Familie, moralitate şi raporturi de gen
 •  
 • Mihail P. Dan, Cehi, slovaci şi români în veacurile XIII-XVI
 •  

 

2. Cărțile din domeniul Istorie și studii culturale pe care le-am editat:

https://scoalaardeleanacluj.ro/shop/index.php?main_page=author_info&cPath=612

 

3. Lista premiilor:

https://scoalaardeleanacluj.ro/shop/premii-distinc%C8%9Bii-ezp-62.html

 

Cu mirare unde am ajuns,

Vasile George Dâncu

Editor local