Aboneaza-te la newsletter
Ion Pop, 80


Ion Pop, 80

Iulie 2021

Ion Pop, 80

 

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj și Editura Școala Ardeleană organizează miercuri, 14 iulie, o întâlnire cu scriitorul Ion Pop (n. 1 iulie 1941), pentru a-i sărbători împlinirea vârstei de 80 de ani. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca).

Cu această ocazie va fi lansată antologia sa de poeme „Ferestre”, apărută în Colecția Școala Ardeleană de Poezie (Prefață de Al. Cistelecan. Pe copertă: Ovidiu Maitec, „Regele trist”, sculptură în lemn de nuc).

„Ion Pop e un poet în continuă urcare. Nu știu cum, pentru că poezia lui are o unitate de nedesfăcut, o constanță atitudinală aproape lineară și înseși temele nu doar că au un fel de redundanță obsesională (cele mai personale), dar se și grupează parcă de la sine într‑o suită confesivă tot mai accentuat centrată pe arpegiul melancoliei existențiale. Deși a trecut printr‑un șoc, nu există o ruptură propriu‑zisă a traseului, ci doar imponderabile – dar decisive – mutații de accent și de nuanță. Un contemplativ – «fereastra» e locul privilegiat al dialogului cu lumea, se vede și din titlul acestui volum –, Ion Pop s‑a apropiat oarecum pe furiș de condiția unui poet «participativ», în ale cărui versuri realitatea e asumată și înfruntată. Ultimul său triptic – «În fața mării» (2011), «Casa scărilor» (2015) și «Lista de așteptare» (2019), precum și ineditele atașate aici – constituie o unitate creativă distinctă pe continuitatea evidentă a parcursului poetic. Prin ele, Ion Pop a devenit, dintr‑un poet stimat, fără îndoială, dar nu și privilegiat, unul din poeții cei mai relevanți ai zilelor noastre. Așa cum am mai spus‑o, dacă n‑a fost, Ion Pop sigur a devenit unul din marii noștri poeți.” (Al. Cistelecan)

Invitați, alături de autor: Constantina Raveca Buleu, Al. Cistelecan, Ștefan Borbély, Alex Goldiș, Vasile G. Dâncu.
Amfitrioană: Sorina Stanca.